KulturaFoto: InfoKG i kragujevac.ls.gov.rs

Počinju Dani kneza Mihaila u Kragujevcu

Autor: InfoKG
14:30 | Utorak, 05 09 2023

Otvaranjem gostujuće izložbe Narodnog muzeja Srbije "Kako pamtimo vladare" u Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Šumadije počinje manifestacija ''Dani kneza Mihaila'' u Kragujevcu. 

Siguran sam da smo uspeli da kreiramo ozbiljan, sadržajan, kvalitetan koncept obeležavanja jubileja, 200. godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića, odnosno novouspostavljene manifestacije ''Dani kneza Mihaila'' u Kragujevcu,  a u skladu sa veličinom i važnošću njegovog lika i dela, imajući u vidu da je bio najelokventniji vladar ondašnje Evrope i najobrazovaniji knez XIX veka. Ovakvim konceptom želimo da ukažemo na važnost njegove tekovine i svega onoga što je ostavio iza sebe, imajući u vidu da potiče iz dinastije koja je dala značajan doprinos u rađanju moderne srpske države, a reč je o dinastiji i vladaru koji je ostavio duboke tragove u radu i političkom delovanju na ovom podneblju. Reprezentativnom izložbom  "Kako pamtimo vladare" Narodnog muzeja Srbije i Narodnog muzeja Šumadije, počinje manifestacija ''Dani kneza Mihaila''  u Kragujevcu”, najavio je član Gradskog veća za kulturu, Miljan Bjeletić. 

U okviru programa, 7. septembra u Malom likovnom salonu u realizaciji Narodnog muzeja Šumadije održaće se edukativno –umetnička radionica, a  8. septembra u dvorištu Narodnog muzeja, umetnički performans - oslikavanje murala sa likom kneza Mihaila. Promocija monografije “Knez Mihailo Obrenović kroz umetnost i arhiv” autora Predraga Ilića, istoričara i Sanje Živković, direktorke Istorijskog arhiva Šumadije, zakazana je za 14. septembar. U Rektoratu Univerziteta u Kragujevcu, 15. septembra održaće se naučni skup “Knez Mihailo, vreme, život, delo” u organizaciji Odeljenja istorijskih nauka SANU i centra SANU u Kragujevcu. Istog dana od 14 sati u Konaku kneza Mihaila održaće se promocija filatelističkog izdanja JP Pošta Srbije “Vladari Srbije” u saradnji sa Narodnim muzejom Šumadije, a premijera filma “Što se bore misli moje”, reditelja Milorada Milinkovića u Zastavinoj bašti od 20 sati.

Jubilej se obeležava 16. septembra u dvorištu Narodnog muzeja od 19 sati igrokazom “Zapis Mihaila Knjaza” uz učešće Knjaževsko-srpskog teatra, CZNTK Abrašević i Muzičkog centra. U Konaku kneza Mihaila u 20 sati tog dana biće otvorena nova stalna multimedijalna postavka “Knez Mihailo. Rođen u Kragujevcu” u organizaciji Narodnog muzeja Šumadije i Istorijskog arhiva Šumadije. Nakon zvaničnog otvaranja izložbe, na Đačkom trgu od 21 sat u organizaciji Doma omladine održaće se koncert “Naš dom”.

Bjeletić je izrazio zadovoljstvo zbog sadržajnog koncepta programa ocenjujući da može da postane obrazac za neke buduće velike jubileje grada Kragujevca, jer je Odbor za obeležavanje praznika i jubileja uspeo da kreira do sada, kako kaže, najbolju manifestaciju.

Inicijator manifestacije ''Dani kneza Mihaila'' je Narodni muzej Šumadije. Budući da se muzej  nalazi na lokaciji nekadašnjeg dvorskog kompleksa dinastije Obrenović u obavezi smo da baštinimo tradiciju i kulturno-istorijsko nasleđe. U okviru programa  sa ostalim ustanovama kulture organizujemo događaje i programske aktivnosti, a centarlni događaj je otvaranje nove multimedijalne postavke “Knez Mihailo. Rođen u Kragujevcu” u organizaciji Narodnog muzeja Šumadije i Istorijskog arhiva Šumadije, autora istoričara Bojane Topalović, Roksande Aleksić i Gorana Milosavljevića. Dani svečano počinju otvaranjem izložbe grafika  u Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Šumadije od 19 sati, "Kako pamtimo vladare" Narodnog muzeja Srbije. Tokom manifestacije održavaće se i prateći programi – edukativne radionice za decu, program za mlade - performans Milana Milosavljevića Deroksa u dvorištu Narodnog muzeja uradiće mural sa likom kneza Mihaila. To je jedan od načina da podsetimo na lik i delo srpskog vladara rođenog u Kragujevcu koji kroz istoriografiju mnogo puta i nije pomenut iako je njegov uticaj za srpsku državu i šire izuzetno značajan”, poručio je direktor Narodnog muzeja Šumadije, Miloš Jurišić.  

Svi programi u okviru manifestaciji ''Dani kneza Mihaila'' besplatni su za posetioce.