Kultura

Počinju "Dani kragujevačke knjige"

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Ponedeljak, 01 02 2016

Dani kragujevačke knjige, koji se ove godine održavaju  četvrti put zaredom, biće organizovani od 2. do 5. frbruara u Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić".

Manifestacija je zamišljena tako da višednevnim raznovrsnim programima prikazuje kragujevačku izdavačku i stvaralačku produkciju u prethodnoj godini, i to onu koja je bibliografski obrađena u Zavičajnom odeljenju kragujevačke biblioteke.

"Osim podsećanja na zakonsku regulativu  kojom se formalizuje obaveza autora i izdavača da primerke dostavljaju nacionalnoj biblioteci i zavičajnim zbirkama, ovim programima želeli smo da probudimo ili gradimo svest javnosti o tome. Da na jedan primereniji, kulturniji i prijatniji način ukažemo na značaj zavičajne kolekcije koja treba da sadrži sve materijale, knjižne i neknjižne, koji se u i o Kragujevcu objave tokom godine. Takođe, da govorimo i o tome da zavičajnost podrazumeva i bilo koje izdanje na bilo kojoj tački planete čiji je autor biografski ili na neki drugi način vezan za naš grad", objašnjavaju iz Biblioteke.

Manifestacija ne obuhvata samo jednu vrstu stvaralaštva izraženu kroz knjižnu i neknjižnu građu, već i mnogo širi diskurs zavičajnosti – predstavlja zavičajne autore (pojedince i udruženja) koji različitim interesovanjima i hobijima baštine tradiciju i kulturu našeg  grada i okoline.  

Osnovni element programa je izložba svih izdanja iz prethodne godine koja su u Zavičajnom odeljenju kragujevačke biblioteke. Stručni žiri biraće Kragujevačku knjigu godine. Pored toga, u okviru višednevne manifestacije, prostor za predavanja i promociju svojih izdanja, programa i izložbi ustupljen je zavičajnim autorima, izdavačima, udruženjima, sakupljačima i kolekcionarima čiji je zajednički imenilac zavičajnost. Posebno mesto na manifestaciji ima i gost van Kragujevca koji predstavlja stvaralaštvo svog zavičaja.

U narednim danima na našem portalu bićete obaveštavani o detaljnom programu manifestacije.