Kultura

Predstavljanje knjige "Kosovska krv" Pola Polanskog

Autor: Jovana Mladenović
14:30 | Utorak, 26 03 2019

Knjiga pesama i reportaža o etničkom, nacionalističkom i šovinističkom divljanju koje se dogodilo u martu mesecu 2004. godine pod nazivom "Kosovska krv", autora Pola Polanskog, biće promovisana sutra od 19 sati u Kontakt galeriji SKC-a.

„Kosovska krv“ je knjiga pesama i reportaža o etničkom, nacionalističkom i šovinističkom divljanju koje se dogodilo u martu mesecu 2004. godine. Dragoceno i jedinstveno pesničko iskustvo o nasilju i mržnji iz glasova Roma, Aškalija, Egipćana, vojnika KFOR-a, Srba, Albanaca, nevoljnika i moćnika... U najboljoj tradiciji američke narativne poezije, hirurški preciznom upotrebom svakodnevnog jezika, Polanski svoju poetiku gradi u ironiji života, u lepoti slučajnog, tražeći ljudskost kao što je Diogen svojevremeno tražio ljude fenjerom. On kao pesnik ostaje dosledan svom izrazu u kome poniženi i uvređeni, slabi i oni nad kojima se čini nepravda čine centar njegovog sveta. Kao što je jedan češki magazin utvrdio, Polanski je „glas onih bez glasa“.

Pol Polanski je svetski pesnik američkog porekla, sa španskim državljanstvom i adresom u Srbiji. Do sada je objavio 27 knjiga, od čega 18 pesničkih naslova. Rođen je 1942. godine u Ajovi, od 1963. godine živi u Evropi, a od 2006. godine u Srbiji.

"Kosovska krv" je treća knjiga Polanskog u prevodu Nenada Glišića i treća koja će biti predstavljena u SKC-u Kragujevac.