KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Radomiru Putniku statueta “Joakim Vujić”

Autor: InfoKG
12:00 | Četvrtak, 16 02 2023

Povodom obeležavanja Dana teatra i 188 godina od osnivanja, u Knjaževsko-srpskom teatru, po tradiciji, dodeljene su Statueta „Joakim Vujić“, Prsten sa likom „Joakima Vujića“ i godišnje nagrade Teatra. U holu Teatra otvorena je izložba studenata FILUM-a (Odsek za primenjenu i likovnu umetnost studijskog programa Grafički dizajn i umetnost knjige) pod nazivom „Pozorište ovde”, a potom izvedena najposećenija predstava tokom protekle godine, „Uspomene na Crvenu zastavu” po tekstu Milovana Mračevića, u režiji Aleksandra Lukača.

Statueta „Joakim Vujić“ dodeljena je piscu, dramaturgu, teatrologu, pozorišnom kritičaru i profesoru Radomiru Putniku za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji u 2023. godini.

Radomir Putnik je svojim znanjem, posvećenim radom i ljubavlju prema teatru doprineo da se značajan deo srpske pozorišne baštine publikuje i sačuva. Pored ostalog, bio je i urednik umetničkog programa TV Beograd, direktor drame Narodnog pozorišta u Beogradu, pozorišni kritičar lista „Politika”, glavni urednik časopisa „Scena” i „Teatron”. Sveukupnim profesionalnim radom dao je izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji i zasluženo se svrstao u porodicu Joakimovih potomaka: dobitnika Statuete „Joakim Vujić””, kaže se u obrazloženju odluke žirija koji je radio u sastavu: Mladen Knežević, direktor Knjaževsko-srpskog teatra, Miloš Latinović,  direktor Bitef teatra, Jelena Kajgo dramaturškinja i glumci Knjaževsko-srpskog teatra: Ana Kolandeli i Saša Pilipović

Prsten sa likom „Joakima Vujića” za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu dodeljen je Miliću Jovanoviću, glumcu koji je posvećeno igrao u kragujevačkom teatru više od 40 godina i ostvario više od 70 pozorišnih uloga, režirao predstave, glumio u televizijskim serijama, na filmu.

Za izuzetnu posvećenost poslu i postignute umetničke rezultate u protekloj kalendarskoj godini, godišnje nagrade Knjaževsko-srpskog teatra dodeljene se glumcima Marini Stojanović, Miodragu Pejkoviću i Ani Kolanđeli.

Godišnja nagrada Teatra za izuzetnu posvećenost poslu i postignute rezultate u protekloj godini dodeljena je i Danijeli Stević, organizatorki programa.