Kultura

Saksofonista Filip Orlović i pijanistkinja Jovana Radovanović u Univerzitetskoj galeriji

Autor: Jovana Mladenović
14:30 | Ponedeljak, 19 03 2018

Koncert saksofoniste Filipa Orlovića i pijanistkinje Jovane Radovanović biće upriličen sutra od 19 sati u Univerzitetskoj galeriji.

Na programu su Mihail Glinka, Anri Tomazi, Gordan Tudor i Klod Debsi.

Biografije umetnika

Filip Orlović

Diplomirao na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu 2017. godine u klasi profesora Gordana Tudora. Trenutno je master student na Akademiji za muziku i ples u Kelnu (Nemačka) u klasi profesora Daniela Gotjea (Daniel Gauthier), takođe master student na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Nikole Fabijanića. Srednjoškolsko obrazovanje je stekao u muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu u klasi profesora Dragiše Živkovića.

Dobitnik je mnogih priznanja, međunarodnih i republičkih nagrada od kojih su najznačanije: Nagrada fondacije „Mali Princ“ za izuzetna umetnička dostignuća na osnovnim studijama, stipendista fonda za mlade Republike Srbije „Dositeja“, laureat na međunarodnom takmičenju u Varaždinu 2016. godine u najstarijoj kategoriji i dobitnik specijalne nagrade, seminar u Švajcarskoj (Aroza), laureat na međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u najastarijoj kategoriji 2015. i 2016. godine, laureat sa kvartetom saksofona „Kvatro temperamenti“ na međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ 2015. godine, laureat sa klavirskim triom „FIN“ na međunarodnom takmičenju „Eufonija“ u Novom Sadu 2016. godine, jedan od đaka generacije u srednjoj muzičkoj školi i nosilac Vukove diplome i mnoge druge.

Nastupio je u mnogim orkestrima i ansamblima u zemlji i inostranstvu, od kojih su najistaknutiji: Beogradska Filharmonija, Vojvođanski Simfonijski Orkestar, Simfonijski Orkestar Radio Televizije Srbije, Orkestar Srpskog Narodnog Pozorišta, Orkestar Hrvatskog Narodnog Kazališta u Splitu, Simfonijski Orkestar Akademije za muziku i ples u Kelnu, kvartet saksofona „Kvatro temperamenti“ (Novi Sad), kvartet saksofona „Eternum“ (Keln), klavirski trio „FIN“ (Novi Sad)...

Učesnik je mnogih seminara u zemlji i inostranstvu kod renomiranih profesora kao što su: Klod Delangl, Pariz (Claude Delangle, Pariz), Arno Bornkamp, Amsterdam (Arno Bornkamp, Amsterdam), Vitali Vatulja, Moskva (Vitaly Vatulya, Moskva), Lars Mlekuš, Cirih (Lars Mlekusch, Cirih), Timoti Mekalister, Mičigen (Timothy McAllister, Mičigen), Oto Vrhovnik, Beč (Oto Vrhovnik, Beč), Lev Pupis, Grac/Ljubljana (Lev Pupis, Grac/Ljubljana)...

Jovana Radovanović

Pijanistkinja Jovana Radovanović  rođena je u Kragujevcu  1985. godine.  U rodnom gradu je stekla osnovno i srednje muzičko obrazovanje u muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u klasi profesorke Natalije Tomić. Dobitnica je značajnih nagrada na brojnim domaćim i internacionalnim takmičenjima u Srbiji i inostranstvu (Italija, Švajcarska) u solističkim kategorijama i kao član kamernih ansambala.. Nakon završetka srednje muzičke škole upisuje studije na Nacionalnoj Muzičkoj Akademiji Ukrajine „P.I.Čajkovski“ u Kijevu u klasi profesora Jurija Kota koje završava 2007. godine sa najvišim ocenama. Zbog svih uspeha tokom studija nagrađena je počasnom diplomom Akademije. Iste godine upisuje master studije i završava ih 2008. godine.

Od stručne komisije Nacionalne Muzičke Akademije Ukrajine dobija preporuku za upisivanje najvišeg stepena studija za izvođačke umetnosti - Klavir, koje je 2011. godine i završila. Svoje profesionalno sviračko usavršavanje nastavlja u oktobru 2014. godine kada upisuje doktorske studije u oblasti kamerne muzike na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, u klasi prof.Zorice Ćetković. Od početka školovanja pa sve do danas sarađivala sa priznatim i eminentnim pijanistima i muzičkim pedagozima kao što su: Jurij Kot (Ukrajina), Valerij Sigaljevič (Francuska), Irina Aleksejčuk (Ukrajina), Ženja Aubakirova (Kazahstan), Ivan Kučer (Ukrajina).

Svoju pedagošku karijeru je započela 2008. godine u Muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu koju od 2010. godine širi i nastavlja na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu gde sada predaje u zvanju docenta za užu umetničku oblast Klavir. Do sada su njeni učenici i studenti ostvarili preko 50 nagrada, uglavnom specijalnih i prvih, na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Više puta je učestvovala u radu žirija na pijanističkim takmičenjima u Beogradu, Šapcu, Aranđelovcu. 

Umetničku karijeru aktivno gradi kako na prostoru Srbije tako i u inostranstvu. Nastupala je u Makedoniji, Ukrajini, Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu, Švajcarskoj, Nemačkoj, Kipru, Crnoj Gori i  Bosni i Hercegovini. Nastupala je sa orkestrom „Ujedinjeni gudači Srbije“ i solistom Matejom Marinkovićem-violina, kao i na festivalu „Musica Sete 2013“ u Francuskoj sa Orchestre de Chambre United Strings of Europe, Royal Academy of London i sa solistom Ljubišom Jovanovićem-flauta, pod dirigentskom palicom Franc Fontcouberte (Francuska).