SkverFoto: pixabay

Ako želite da budete uspešni kao oni evo kako da započnete dan

Autor: InfoKG
13:00 | Četvrtak, 02 02 2023

Pokreni svoje telo, jutarnja vežba je svakodnevna navika mnogih uspešnih lidera.

Mnogi od nas započinju dan uz zvonjavu budilnika, veliku šoljicu kafe i brzu proveru naše e-pošte. Ali ako analizirate jutarnje navike veoma uspešnih ljudi, to je upravo ono što oni ne rade, piše 24sedam. 

Odbacite budilnik

Izvršni direktor Amazona Džef Bezos kune se u osam sati sna svake noći. On je takođe veliki zagovornik prirodnog buđenja, bez alarma. Opra se takođe sama budi. U svom velnes dnevniku je objasnila kako podešava svoj unutrašnji sat: "Nikad nisam postavila alarm, ne verujem u njih. obično između 6:02 i 6:20, jer su psi obučeni da izađu otprilike u to vreme. Moja prva pomisao ujutru je: 'O, živa sam. Hvala!'"

Prema Nacionalnoj fondaciji za spavanje, Hafingtonovo rano odlazak na spavanje joj omogućava da odspava osam sati – što je preporučena količina sna za većinu odraslih. Takođe osigurava da se probudi prirodno bez budilnika. "Samo razmislite o definiciji reč alarm" objašnjava Hafington, "iznenadni strah ili uznemirujuća neizvesnost izazvana svešću o opasnosti." Započinjanje dana na tako zapanjujući način stvara poplavu hormona stresa i adrenalina dok se naše telo priprema za opasnost. Nije najbolji način da započnite dan!

Ograničiti zadatke donošenja odluka

Ponekad je najbolji način da se jutro provede produktivno da dobijete prednost prethodne noći. Mnogi uspešni ljudi provode svoje večeri spremajući se za sledeći dan jer im to oslobađa jutra da bi se bacili na smislen posao. Bivši izvršni direktor American Ekpressa Kenet Šeno završava svoje večeri zapisujući tri stvari koje želi da postigne sledećeg dana.

Stvari koje će pokrenuti moj posao napred i doneti mi novac“. Pravljenje liste obaveza noću je vremenski efikasnije, smanjuje jutarnji stres i označava definitivan kraj dana što rezultira većom ravnotežom između posla i privatnog života.

Samorefleksija ujutru može da vas pripremi za uspeh tokom celog dana

Niko to nije znao bolje od pokojnog Stiva Džobsa. Prečesto prolazimo kroz svoje živote na autopilotu, da bismo kasnije shvatili da smo na tom putu izgubili iz vida svoje vrednosti, ciljeve i strasti.

Stiv Džobs je izbegao ovaj scenario postavljajući sebi jedno osnovno pitanje svakog jutra u ogledalu: "Da je danas poslednji dan mog života, da li bih želeo da radim ono što ću danas? Ako je odgovor ne previše dana redom, znam da moram nešto da promenim". Ova tehnika samosvesti je genijalna.

Zamislite da se budite svakog jutra i ne želite da radite svoj posao i osećate se tako mesecima ili godinama. Ako iz dana u dan odgovarate ne na ovo pitanje, verovatno je vreme da promenite karijeru.

Izvor: 24sedam