SkverFoto: Pexels.com

Male dragocene rutine, koje mogu drastično da vam promene život

Autor: Srbijanka Stanković
12:00 | Utorak, 26 10 2021

Često čekamo neku sreću na odloženo koja će da se desi u budućnosti, kada budemo mršaviji, kada završimo fakultet, zaposlimo se, udamo ili oženimo. Većina ljudi ne zna da je sreća već tu u svakodnevnim malim stvarima, u životnim radostima, kojima često ne pridajemo značaj.

“Sitnice” kao što su gledanje zalaska sunca, osmeh deteta, kafa sa prijateljima, šetnja sa voljenom osobom dovoljan su dokaz da sreću možemo da iskusimo svakog dana. Potrebno je samo da negujemo male, dragocene rutine da bismo bili srećni u sadašnjem trenutku, upravo tu gde se nalazimo.

Iz dana u dan, postajemo “sve ponosniji” vlasnici viška nepotrebnih informacija, kilograma i stvari. U nekom momentu jasno nam je da moramo da se izbavimo iz besmisla savremenog društva u koji smo upali.

Rešenje bi moglo da bude vraćanje starim dobrim svakodnevnim rutinama. One bi mogle biti kompas koji će nam pomoći da pronađemo pravi put i da se sigurno i zadovoljno krećemo kroz život. Ako brinemo o svom zdravlju, razmišljamo pozitivno i češće boravimo u prirodi, možemo biti korak bliže sreći.

Rutina ustajanja i leganja u krevet

Vaš organizam će vam biti izuzetno zahvalan, koža će vam biti mladolikija i svežija, a vi odmorniji, ako u život uvedete rutinu ustajanja i leganja u krevet. Idealno bi bilo da ustajete između 6 i 8 ujutru i da ležete do 22h uveče. I da se toga pridržavate svakodnevno.

Takođe, trudite se da što više boravite napolju, jer tako će vaš organizam upiti svetlost i sunčeve zrake, koji će vam popraviti raspoloženje. 

Rutina korišćenja zdravih namirnica u ishrani

Iako proizvođači nezdrave hrane, tzv. junk food, ulažu milione dolara u svoje kampanje i mame vas da probate njihove proizvode ili da ih iznova i iznova jedete, trebali biste ih zaobići u širokom luku.

Ova hrana će vam pružiti samo trenutno zadovoljstvo, ali vam neće pružiti ni energiju niti hranjive, gradivne sastojke koji su potrebni vašem organizmu. Tako samo dobijamo prazne kalorije, od kojih postajemo nezasiti, ubrzano se debljamo i vremenom prepuštamo ličnom nezadovoljstvu.

Ako već niste, morate pod hitno uneti u vaš život svakodnevnu rutinu korišćenja zdravih i korisnih namirnica. Ne zaboravite, vaše telo je vaš auto kojim idete kroz ovaj život i zato gledajte da ga punite najkvalitetnijim gorivom, da bi vas što duže služilo i u što boljem stanju.

Jedite što više svežih i termički neobrađenih namirnica, po mogućstvu organski gajenih. Prioritet dajte voću, povrću i raznim semenkama…

Rutine u nezi tela

Kada negujete svoje telo, vaša koža će biti elastičnija i zategnutija i a vi ćete biti zadovoljniji.

Preporučljivo je da se tuširate svakodnevno, a da svako tuširanje završite hladnijom ili hladnom vodom.

To će doprineti i boljoj cirkulaciji, kao i zategnutijoj koži. Svakodnevno mažite telo kvalitetnim mlekom za telo, namenjenim vašem tipu kože.

Nosite odeću od prirodnih materijala, u kojima će vaša koža da diše. Visoko prvo mesto zauzimaju prijatne pamučne stvari.

Vežbajte kada god možete, pešačite pre nego da idete autom. Ako već hodate, hodajte brže umesto sporije. Vozite bicikl, rolere u prirodi.

Plivajte, planinarite. Gledajte da budete aktivni koliko god možete, jer je naše telo najzdravije kada je u pokretu.

Poznato je da se kod dece mozak upravo i razvija kroz pokret. Ili kako je već odavno rečeno :”U zdravom telu zdrav duh” i obrnuto.

Zato, krećimo se! Kad god pomislite da sednete, vi krenite. Tako ćete zadržati ili steći svoje zdravlje i pozitivno raspoloženje.

Rutine u nezi lica

Lice je naš najlepši ukras i trebamo mu posvetiti posebnu pažnju. Ako ga budemo redovno negovali, ono će dugo zadržati svoju mladolikost, blistavost i elastičnost. Izgledaćemo lepše i osećaćemo se bolje!

Trebalo bi redovno da se umivamo, najbolje mlakom vodom, da čistimo lice losionima, gelovima, koristimo dobre kreme, kvalitetnu šminku i nikako da zaspimo, a da nismo skinuli šminku sa lica npr. nekim dobrim mlekom za skidanje šminke.

U slučaju promene boje na koži lica pozabavićemo se još ozbiljnije njenom negom, koristeći adekvatne preparate. Da bismo sprečili bore na licu, koristićemo kvalitetnije antiride i kreme za lice.

Protiv bubuljica ćemo se boriti preparatima na biljnoj bazi. Pored nege, lice će zasijati i od kvalitetne ishrane bogate vitaminima, voćem i povrćem. A najviše od svega, lice će procvetati ukoliko sebe negujemo pozitivnim I vedrim mislima ili “ kako zračiš, tako i privlačiš”.

Rutina čitanja knjiga

Unesite u svoj život ovu predivnu rutinu. Čitajući, lepše ćete se izražavati, bolje ćete razumeti ljude, kao i svoja osećanja, jer kao što kažu: “Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”.

Isključite vaše TV prijemnike, pretraživače, tablete i utišajte vaše pametne telefone. Ako ste se odvikli od čitanja, za početak nabavite par kvalitetnih naslova. Inspirativne priče Iva Andrića, odlomci iz knjiga Meše Selimovića ili neki drugi biser domaće ili svetske književnosti vratiće vas čitanju. Uzmite knjigu, osetite je u svojim rukama i utonite u jedan višeslojni svet, satkan od boja, preliva i osećaja, koji će oplemeniti vašu dušu, vaše srce i misli.

Rutina boravka u prirodi 

Kada god ste u mogućnosti, hrlite u prirodu. Napunićete se neiscrpnom energijom prirode, cvrkutom ptica i tišinom trave. Šetajte među drvećem.

Udišite čist vazduh među borovima ili drugim drvećem.

Penjite se na proplanke. Šetajte livadama. Posmatrajte cveće, biljke, insekte. Slušajte pesmu ptica.

Pobegnite od betona i bosi hodajte po travi, uzmite grumen zemlje i držite ga u rukama, zagrlite drvo!

Rutina putovanja

Uvedite u svoj život naviku putovanja. Čovek koji putuje i upoznaje nove kulture, krajeve, običaje, širi i svoja saznanja i razbija predrasude.

Možete putovati i u okviru naše zemlje, jer ni sami nismo svesni koliko bogatstva i raznolikosti možemo naći u njoj. Ako ste u mogućnosti, putujte i dalje.

Postoji istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu Kornel u Njujorku, koje je pokazalo da se ključ sreće ne krije u materijalnim stvarima već u stečenim iskustvima. Andre Gajd je rekao da : “Nije moguće otkriti nove okeane, ako nemate hrabrosti da izgubite obalu iz vida”, a Mark Tven da: “Za dvadeset godina bićeš više razočaran stvarima koje nisi uradio nego onima koje jesi. Isplovi, zato, iz sigurne luke.Otkrivaj, sanjaj, istražuj!”

Zato, putujte, širite sve više svoje unutrašnje vidike, sa svakim vašim pređenim kilometrom puta.

Rutina pozitivnog razmišljanja

“Čaša može biti napola prazna ili napola puna”, jer svet je kao i sama lepota – u oku posmatrača.

Ne možemo promeniti stvari koje nam se dešavaju u životu niti bi trebalo da se sakrijemo od života da bi se zaštitili od neprijatnih stvari, koje nam se mogu desiti. Ono na šta možemo da utičemo jeste način na koji gledamo na stvari koje nam se dešavaju.

Zato je najbolje za vas da vaša čaša života bude uvek ona napola puna.

Budite pozitivci, sijajte kao sunce uprkos svemu. Dešavaće vam se manje više podjednako i lepe i ružne stvari, a u tome je u stvari i lepota života da imate životna iskustva.

Budite saosećajni. Svakome uputite lepu i ljubaznu reč. Možda će upravo ta topla, ljudska reč da spase nekome dan. Ponašajte se prema drugima, onako kako bi voleli da se oni ponašaju prema vama. Uvek je pravo vreme i mesto za ljubaznost, zagrljaj, osmeh, podršku.

Budite ona promena u svetu, koju želite da vidite! Dajte u svakom danu sebi novu šansu da budete najbolja verzija sebe!

Držite se vaših malih svakodnevnih korisnih rutina, jer život i sreću upravo i čine male stvari koje, ukoliko primenjujete svakodnevno, postaće deo vašeg blagostanja.