SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Najlepši evropski grad u koji niko ne ide (VIDEO)

Autor: InfoKG
16:00 | Sreda, 13 09 2023

"Ako tražite neku ne toliko poznatu, a opet neverovatnu destinaciju, s prekrasnom arhitekturom, niskim cenama, dobrom hranom i pregršt stvari koje možete videti, ovo mesto je zaista savršeno“, otkriva Robert Dacešin u svom videu o poljskom gradu Vroclavu.

Putovanja s putopiscem Robertom Dacešinom su uvek slikovita, puna korisnih informacija i zabavnih doživljaja, a ovoga puta nas je odlučio da svoje pratioce odvede u, kako kaže, „najlepši evropski grad u koji niko ne ide“, piše punkufer.hr, a prenosi n1info.rs

„Iako sam do sada obišao mnoge evropske gradove, za ovaj mogu reći da je sasvim sigurno jedan od najlepših“, kaže Robert o nepravedno zanemarenom Vroclavu, trećem po veličini gradu u Poljskoj, koji turistima često pobegne ispod radara.

„Ako volite da putujete, pretpostavljam da imate određen putničke destinacije koje su na vrhu vaše liste. Ako mene pitate, od destinacija na kojima još nisam bio a koje bih želio da posetim su Peru, Filipini i Južnoafrička Republika, te još neke destinacije“, počeo je Robert.

No, postoji i čar u nepoznatom.

„Ono što iskreno najviše volim je kada bez nekog posebno plana i spletom nekih životnih završim na nekom mestu o kojem i ne znam mnogo, a za koje se kasnije ispostavi da bude neko od najlepših mesta koje ćete ikada vidjeti. Baš to mi se desilo u Vroclavu, trećem po veličini gradu u Poljskoj“, rekao je.

On je otkrio šta ga je u ovom gradu toliko privuklo.

„Iako sam ranije od pojedinih prijatelja tokom studija u Bratislavi slušao koliko je grad lep, tek kada dođeš ovde uveriš se u to. Stoga ljudi, ako tražite neku ne toliko poznatu, a opet neverovatnu destinaciju, s prekrasnom arhitekturom, niskim cenama, dobrom hranom i pregršt stvari koje možete videti, ovo mesto je zaista savršeno“, otkriva Robert u čijem video-putopisu možete videti predivne kadrove tog grada u Poljskoj, ali i saznati neke zanimljivosti.

Vroclav ima čak 12 reka, 21 ostrvo i više od 300 mostova, a zbog ugodne klime i prijateljskih cena predstavlja jedan od omiljenih gradova za život u Poljskoj, ako ne i šire.

Stari grad jedan je od najlepših u Evropi, a Robert svoje pratioce vodi od lepe zgrade Skupštine s neobičnim satom, do katedrale s koje puca predivan pogled na grad.

U šetnji gradom možete videti i stotine neobičnih stanovnika – skulpture patuljaka koji podsećaju na neka prošla vremena.

„Patuljci su nas zasmejavali u tim teškim vremenima, i to je bila cela ideja: prikazati apsurdnost situacije i podstaći ljude da prestanu da se boje“, izjavio je poljski novinar Arkadius Forster za BBC.

Naime, oko tridesetak kipova postavljeno je početkom 2000-ih, a sve je počelo s jednim kao spomenikom Narandžastoj alternativi.

Reč je o poljskom anti-komunističkom pokretu začetom 1980-ih godina.

Jedno od nezaobilaznih mesta je i gradska pijaca na kojoj možete osetiti duh grada, kao i isprobati neke lokalne specijalitete – pa i naučiti ponešto poljskog, zaključio je Robert.

Izvor: punkufer.hr, n1info.rs