SkverFoto: rts/screenshot

Nezapamćena svadba u Šumadiji SVINJA OD POLA TONE, TORTA NA 19 SPRATOVA (FOTO/VIDEO)

Autor: InfoKG
14:00 | Četvrtak, 06 04 2023

Svadba kakvu su priredili mladenci Jovana iz Selevca i Nikola iz sela Veliko Krčmare danas se gotovo i ne viđa. Hiljadu zvanica, torta od 19 spratova i svi stari običaji ispoštovani, deo su nezaboravnog slavlja koje su u priredili u Rači, piše RTS, a prenosi Blic.

Nijedan običaj se nije preskočen - stari svat izveo je mladoženju, izgovorio molitvu, a onda su svatovi pošli po mladu.

Po starom i dobro poznatom običaju, mladoženja je prvo pucao u jabuku, mladu je "prodavala" sestra, a davno zaboravljeni običaj - kupovina petla, ovde je bio ispoštovan.

Nije izostalo ni kićenje barjaka, a veliko slavlje preselilo se u šator. Svekrva iznela pogaču i - prolazeći pored okupljenih svatova, pronela i zlato za mladu, buduću snajku, opisao je RTS atmosferu u jednoj od epizoda svog serijala "Svadba iz mog kraja."

Mladoženja nije prepuštao meni slučaju, pa je za sa svog gazdinstva posebno za veselje uzeo svinju od čak više od 450 kilograma, uz sve ostale bogate mesne đakonije. Ono što je još bilo nesvakidašnje na ovom veselju je i mladina torta od čak 19 spratova.

Dever je mladi poklonio cipele, u koje je stavio novčanice, kako je ne bi žuljale, dok je mladoženja od tašte dobio zlato.

Kada svatovi požele da krenu nazad moraju da plate otvaranje kapije svekru i starojku.

Običaj na svadbi je da mladini roditelji ne prisustvuju samom činu venčanja, pa nakon odlaska mladenaca, počinje svečani ručak za mladine goste u dvorištu njene porodice.

Po dolasku mladenaca i svatova kod mladoženje, takođe slede brojni svadbeni običaji - od dizanja nakončeta, preko bacanja sita, sedenja svekrvi u krilu, do prenošenja preko praga i odlaska u spavaću sobu, piše Kurir.

Izvor: RTS, Blic