SkverFoto: Arhiva InfoKG

On je najbogatiji čovek na svetu! Evo šta sve poseduje

Autor: InfoKG
14:45 | Nedelja, 19 03 2023

Prema preseku koji je napravljen uoči Nove Godine, Bernar Arno je najbogatija osoba na svetu i njegovo bogatstvo se procenjuje na 172 milijarde dolara! Ovaj najbogatiji čovek na planeti poseduje privatni avion, vilu u vidu zamka, 46 hotela, 100 jahti, kolekcije umetničkih dela, pa čak i svoje privatno ostrvo, piše Blic

Predsednik i izvršni direktor konglomerata luksuzne robe Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) Bernar Arno dočekao je Novu 2023. godinu kao najbogatija osoba na svetu, prema Bloomberg Billionaires Indexu.

On poseduje imovinu neverovatnu neto vrednosti od 172 milijarde dolara, prema preseku na dan 15. decembra 2022. Zbog toga se mnogi zapitaju kako poslovni magnat troši svoje bogatstvo i koje su najskuplje stvari u vlasništvu Bernarda Arnaulta.

Francuski modni mogul nadmašio je Teslu i izvršnog direktora SpaceX-a Ilona Maska i zauzeo vodeću poziciju na indeksu milijardera. Dok je Maskova neto vrednost tokom 2022. pala za 107 milijardi dolara zbog pandemije kovid-19 i svađe na Twitteru, i Arnault je pao – ali daleko blaže – 7 milijardi dolara.

Trenutna najbogatija osoba na planeti ima mnogo luksuznih sredstava i stil života koji definiše veličinu i raskoš na svakom koraku.

Svoj put do vrha započeo je 1980-ih kada se prvi put upustio u modu, sa 15 miliona dolara od očevog građevinskog biznisa. Ostatak potrebnog fonda za kupovinu Boussac – tadašnju matičnu kompaniju Christian Dior, od 65 miliona dolara, finansirao je iz pozajmice 1985. Od tada, Arno kupuje luksuzne brendove a francuski mediji su mu dali nadimak „Vuk u kaputu od kašmira“.

Godine 1987, konglomerat LVMH je nastao spajanjem Moët & Chandon i Hennessy, najvećih svetskih proizvođača šampanjca i konjaka. Arno je potom osvojio vodeće evropske luksuzne brendove, uključujući modnu marku Givenchy (1988), francuski gigant parfema, šminke i njege kože Guerlain (1994), francuski brend luksuzne kožne robe Céline (1996), italijanski brend nakita Bvlgari (2011), parisku modnu kuću Christian Dior (2017.), američki brend luksuznog nakita i dodataka Tiffany & Co. (2020.) i italijansku luksuznu marku Off-White (2021.), čime je “sakupio” ukupno 75 vrhunskih brendova.

Osim luksuznih brendova, Arno je preuzeo kormilo i drugih poslovnih aktivnosti kao što su hoteli, umetnička dela, jahte i kultura.

Godine 2008, Arno se zainteresovao za jahte, kada je prvi put kupio luksuznu holandsku firmu za izgradnju luksuznih plovila Royal Van Lent i poznatog britanskog proizvođača jahti Princess Yachts International u konzorcijumu za preko 300 miliona evra, odnosno 200 miliona evra.

Luksuzna jahta po imenu Symphony, u vlasništvu Arnoa, nalazi se među 100 najboljih svetskih superjahti i najveći feadship. Symphony može primiti 36 putnika i prvi je feadship koji je prešao granicu od 100 metara, sa 101,5 metara.

Dizajniran od strane Tim Heywood Designa, Symphony je ekološki prihvatljiva jahta, sa šest paluba, aluminijskom strukturom, bruto tonažom od skoro 3.000 GT i platformom za helikopter. Unutrašnjost jahte, Zuretti Interior Design-a, odiše luksuzom sa đakuzijem, saunom, dnevnim boravkom i trpezarijom za 20 osoba. Jedna od paluba uključuje privatnu kancelariju i radnu sobu, klub, kino, golf prostor i wellness centar.

Francuski entuzijasta jahti posedovao je i Amadeus, superjahtu izgrađenu 1969. godine, koja je luksuzno preuređena da ugosti mnoge istaknute ličnosti kao što su bivši britanski premijer Toni Bler i poznata rock zvijezda Bono. Prodao ju je 2015.

Bernard Arnault navodno poseduje ostrvo Indigo, privatno ostrvo od 135 hektara koje se nalazi na Bahamima i koje nudi skloništa za bogate po ogromnim cenama od oko 300.000 dolara nedeljno.

Poznat po svojoj kolekciji umetničkih dela svetske klase, opsežna kolekcija suvremene umetnosti francuskog biznismena uključuje slike Pikasa, Endija Vorhola i Henrija Mura. Njegova blizina umetnosti i kulturi može se utvrditi činjenicom da se LVMH upustio u mnoge umetnička potrage, uključujući početak ideje o fondaciji Louis Vuitton 2001. — koja je otvorena za javnost 2014. godine.

Cheval Blanc i Belmond Hotel su u vlasništvu LVMH-a, koji nude ekstravaganciju kao niko drugi. Cheval Blanc je luksuzni hotel sa 72 sobe i apartmana. Hotel takođe ima svoje LV i Dior butike za luksuznu kupovinu.

LVMH ima preko 46 hotelskih objekata Belmond u 24 zemlje i dalje.

Arno poseduje masivnu vilu u stilu zamka, u Sen Tropeu u Francuskoj, koja sadrži više spavaćih soba, otvoreni bazen, teniski teren, bioskop i odvojene prostorije za osoblje.

Arno je navodno potrošio 40 miliona dolara na svoj privatni avion, Dassault Falcon 7X. Ranije je posedovao Bombardier Global Express 6000. Takođe poseduje poslovni mlaznjak ultra dugog dometa Bombardier Global 7500 koji može da primi do 19 putnika.

 

Piše: Blic