SkverFoto: Pixabay.com - Ilustracija

Plaže Albanije – atraktivne lokacije za aktivan odmor

Autor: Srbijanka Stanković
12:00 | Subota, 21 05 2022

Kao još neistražena zemlja sa velikim turističkim potencijalom, Albanija postaje sve zanimljivija destinacija za odmor. Poslednjih godina se veliki broj turista iz Srbije i regiona odlučuje da letuje upravo na albanskim obalama. Jedan od razloga su izuzetno povoljne cene aranžmana, a drugi prelepa priroda albanske rivijere.

Ako vas zanima letovanje u Albaniji i razmišljate da odmor provedete u ovoj mističnoj a gostroprimljivoj zemlji, pročitajte koje su njene najlepše plaže. Otkrivamo vam gde da odete ako želite relaksaciju ili aktivan odmor, opuštanje sa pogledom na Krf ili uzbudljiv dan u akva parku.

Najlepše plaže Albanije na Jadranskom moru

Albanija izlazi na Jadransko i Jonsko more, a njene se obale uglavnom odlikuju sitnim belim i zlatnim peskom i kristalno čistom vodom. U severnom delu zemlje Drač je najveće i najatraktivnije letovalište, ali pored velike i poznate Durres plaže, postoji još nekoliko prelepih plaža koje vredi obići.

Velipolje i Ada

Plaža u Velipolju je idealna za porodični odmor, pre svega jer je najbliža turistima iz Srbije i Crne Gore. Nalazi se u najsverenijem gradu na jadranskoj obali Albanije, dugačka je čak 4 kilometra i poznata je po prostranosti i plićaku. Na gradskoj plaži postoji sav potreban mobilijar (ležaljke, suncobrani), a za kompletno uživanje tu su i dostupni restorani, kafići, sportska i dečja igrališta.

Za sve koji odluče da letuju u Velipolju, pored gradske peščane plaže preporučuje se i obilazak plaže Ada – ona se nalazi blizu grada i u okviru nje postoji akva park. Posebno je pogodna za porodice s decom, ali i za mlade koji traže uzbudljiv dan na plaži.

Durres, Golem i Šenđin

Drač najveća albanska luka na Jadranu i jedan od najstarijih gradova u zemlji, pa se mnogi turisti zadovoljavaju da ceo odmor provedu na gradskoj plaži. Durres plaža je dugačka skoro 10 kilometara, uređena je i prostrana, pa je odgovara i ukusu najprobirljivijih posetilaca. Bilo da vas zanimaju sportovi na vodi ili opuštanje u nekom od obližnjih barova – ovde ćete pronaći željene aktivnosti i provesti sjajan dan.

Za one koji vole da istražuju okolinu, u blizini Drača nalaze plaže Golem i Šenđin, koje s pravom nose epitet najlepših na albanskom Jadranu. Tako je plaža Golem prepoznatljiva po borovim šumama koje je okružuju, a uz to je i izuzetno pristupačna. Do nje se lako dolazi automobilom, ima svoj parking, ali i brojne zabavne i sportske sadržaje – kako za decu tako i za odrasle.

Ukoliko volite da se kupate u senci borova, onda svakako treba da provedete bar jedan dan na plaži Šenđin. U pitanju je peščana plaža koja se nalazi nedaleko do grada Lješ, pa je zgodna za obilazak ako letujete u Draču ili Velipolju. U blizini takođe postoji i veliki broj hotela, restorana i marketa, što dodatno doprinosi njenoj atraktivnosti.

Atraktivne albanske plaže na Jonskom moru

Ako ste veliki ljubitelj grčkih jonskih ostrva i fascinira vas gotovo čudesno plavetnilo mora, onda će južna obala Albanije za vas biti pravo otkriće i osveženje. Za razliku od Parge, Zakintosa, Krfa, Kefalonije i Lefkade, o kojima znamo mnogo, albanske plaže na Jonskom moru tek čekaju da budu istinski otkrivene. Sve više turista bira da leto provede u Sarandi, Valoni ili Ksamilu, jer su plaže u ovim letovalištima i okolini pravi primeri još netaknute prirode.

Saranda, Gjipe i Jale

Izuzetan geografski položaj i povoljna mediteranska klima čine Sarandu idealnom destinacijom za letovanje. Odmaralište je osunčano čak 300 dana u godini, a krase ga predivne plaže u samom gradu i okolini. Postoji veliki izbor otmenih hotela i apartmana na samoj obali, pa možete naći hotelski smeštaj u Sarandi po ceni već od 299 evra po osobi. Atraktivnosti mesta pored povoljne cene aranžmana doprinose šljunkovite gradske plaže Saranda 2 i Saranda 7, kao i blizina ostrva Krf.

Mnogi turisti se odlučuju da na putu između Sarande i Valone svrate na dve prelepe plaže – Gjipe i Jale. Ove još neistražene plaže posebno su zanimljive za sve pustolove, jer se do plaže Gjipe pešači oko pola sata od glavnog puta, a Jale je zgodna za kampere. Okružene su zelenilom i čuvene po egzotično tirkiznoj boji mora.

Valona, Narti i Dhermi

Zlatni pesak gradske plaže u Valoni, ali i mnoštvo zabavnih sadržaja privlači veliki broj posetilaca u ovaj albanski grad. Uz Drač, Valona je najveća luka u Albaniji i nalazi se na granici između Jadranskog i Jonskog mora, zbog čega je između ostalog toliko atraktivna turistima.

Nedaleko od grada, na petnaestak minuta vožnje nalazi se plaža Narti, jedno od popularnijih kupališta u ovom regionu. Naročito je pogodna za porodični odmor, jer je celom dužinom opremljena svim potrebnim plažnim mobilijarom, ima lep plićak i veliki broj restorana u okruženju.

Šljunkovita obala albanskog sela Dhermi takođe privlači posetioce, i to ne samo zbog prirodnih lepota koje je krase već i zbog vrhunskih dnevnih žurki. Naime, na Dhermi plaži možete da uživate u kupanju u kristalno čistoj vodi, ali i da se zabavite uz muziku, jer se ovde skoro svakodnevno organizuju zabave.

Najduža plaža jonske Albanije – Borsch

Dužinom od čak 7 kilometara na potezu između Valone i Sarande proteže se plaža Borsch. Pored toga što se smatra najdužom plažom na albanskoj obali Jonskog mora, nosi epitet “biser južne Albanije” – zbog belog peska.

Izuzetno je pristupačna, bilo da dolazite automobilom ili kamperom, opremljena ležaljkama, suncobranima i tuševima. Takođe postoji veliki izbor apartmana i hotela na samoj obali, pa ne morate brinuti da li ćete naći smeštaj.

Ksamil

Poput prizora sa razglednica ili Instagrama, Ksamil opčinjava turiste svojom azurnom obalom. U pitanju je krajnja tačka na albanskoj rivijeri, autentično i zanimljivo seoce koje gleda na ostrvo Krf. Poznato po belom pesku, plavom moru i gustim šumama, ovo odmaralište naročito privlači mlade. Najlepše plaže svojim izgledom i nazivom podsećaju na egzotične svetske destinacije – Paradiso, Puerto Rico, Bora Bora i Lori. Azurna boja mora i orijentalni duh mesta kao da imaju magnetsku moć i pozivaju na odmor iz snova.

Turistički potencijal albanskog primorja je veliki, jer pored pomenutih plaža postoji još mnogo skrivenih uvala, laguna i neuređenih a lepih obala. Bilo da ste ljubitelj Jadrana ili vam je draži odmor na Jonskom moru, sasvim je izvesno da u Albaniji možete pronaći predivna mesta za letovanje.