Skver

Probudili smo se u zimu, zaspaćemo u PROLEĆE, u međuvremenu slavimo SVETSKI DAN SREĆE

Autor: Jovana Mladenović
14:30 | Sreda, 20 03 2019

Svetski dan sreće obeležava se danas, a poklapa se i sa dolaskom proleća koje nam stiže večeras, od 22,58 sati i koje je za mnoge ljude simbol buđenja iz zimske letargije i radosti. Kraljevina Butan predložila je ovaj "praznik" sreće po ugledu na njihovu meru nacionalnog blagostanja koja se ne izražava materijalnim bogatstvom, već je poznata kao bruto nacionalna sreća i to iste godine kada je i dolazak proleća sa 21. marta pomeren na 20. 

Mnoge generacije koje su u školi učile da proleće počinje 21. marta nikako da se naviknu na novi ustanovljen datum - 20 mart, koji se kao takav obeležava od 2011. godine. Zanimljivo je da se dolazak proleća poklapa sa obeležavanjem Svetskog dana sreće, koji je ustanovljen takođe 2011. godine.

Kako je za RTS izjavio Branko Simonović sa Narodne opservatorije zanimljivo je da današnji dan važi za dan ravnodnevnice, ali je obdanica ipak duža od noći: "U prvom danu proleća Sunce izlazi u približno 5.40, a zaći će u 5.50 posle podne, što znači da će obdanica trajati desetak minuta duže nego noć, što može zbuniti ljude imajući u vidu da govorimo o prolećnoj ravnodnevici. Razlog promeni je zemljina atmosfera koja prividno uzdiže lik Sunca i čini da se Sunce prividno duže zadržava na nebu".

Svetski dan sreće kao "praznik" proglasile su Ujedinjene nacije, a inicijator ovog predloga bila je Kraljevine Butan 2011. godine. Tamo su, u podnožju Himalaja, koja je svojevrsna kolevka mnogih kvalitetnih globalnih duhovnih pokreta, sedamdesetih godina prošlog veka uveli novu meru nacionalnog blagostanja koja se nije merila u materijalnim bogatstvima, već u osećaju sreće u narodu, poznata kao bruto nacionalna sreća. Cilj "praznovanja" je da se poveća svest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svetskog stanovništva, s obzirom da je upravo to osnovni ljudski cilj. Rezolucija kojom je ustanovljen ovaj "praznik" preporučuje pravilan i uravnotežen privredni rast koji se temelji na održivom razvoju, iskorenjavanju siromaštva i podsticanju sreće i blagostanja svih naroda. Baš zato se pozivaju sve zemlje članice i druge međunarodne i lokalne organizacije da se udruže u promovisanju navedenih ciljeva i da kroz svoje delovanje upućuju i obrazuju javnost radi podizanja svesti o važnosti sreće, odnosno obeležavanja Svetskog dana sreće.

Izjava u tekstu preuzeta sa: RTS