SkverFoto: Pexels.com

Tržište rada: Poslovi koji donose najveće zarade u Srbiji

Autor: Srbijanka Stanković
09:00 | Četvrtak, 09 12 2021

Kada mladi biraju šta će studirati ili u koju srednju školu će ići, što će kasnije uticati na ono čime će se baviti, obično to rade na osnovu svojih afiniteta. No, u toj odluci im takođe mogu pomoći statistički podaci o najplaćenijim poslovima u našoj državi. Oni donose podatak da je prosečna plata u Srbiji za septembar mesec iznosila nešto više od 65.000 dinara, dok su plate u nekoliko sektora bile i do tri puta veće. Koja su to poslovi koji donose najveće zarade u Srbiji i zbog čega ih treba izabrati, saznaćete ako nastavite da čitate ovaj tekst.

Juniorske zarade programera veće od prosečne plate u Srbiji

Nije tajna da su programeri i ostali zaposleni u IT industriji među najplaćenijim radnicima u Srbiji, koji pored dobrih primanja imaju i druge odlične beneficije, poput privatnog zdravstvenog osiguranja i sl. Najplaćeniji programer u Srbiji zarađuje oko 7.500 evra, dok je početnička plata za nekog ko uopšte nema iskustva u ovom poslu, deset puta manja, ali i dalje iznos od 750 evra je iznad republičkog proseka.

Mediori zarađuju oko 1.200 evra, dok seniori mogu da zarade oko 1.500 u proseku. Najplaćeniji su, prema podacima sajta Klik do posla, programeri u Beogradu, a zatim slede oni u Kragujevcu, Nišu, pa u Novom Sadu. Ako tražite IT posao u Kragujevcu, proverite ponudu na ovom sajtu.

Piloti i drugi zaposleni u vazdušnom saobraćaju imaju platu i posao iz snova

Plate pilota, kopilota, stjuardesa, stjuarda, kontrolora leta i avio-mehaničara su u svim zemljama, pa i kod nas višestruko iznad proseka zarada. Njihovi poslovi zahtevaju mnogo strpljenja, snažan fokus, visoku obučenost i kada rade ne smeju da pogreše.

Sve ovo znači da su zaposleni u avio industriji često pod stresom, pa onda ne čude velike plate koje su odgovor na to kojoj količini pritiska i stresa su izloženi. Ipak, ovi odgovorni poslovi sa sobom donose i brojne benefite, pa ne čudi što sve više mladih kada traže posao razmišljaju o ovoj industriji. Prosek plata je oko 1.500 evra, ali to ne znači da neki od njih ne zarađuju i dva ili tri puta više.

Kuvari, šefovi kuhinja i poslastičari svoje veštine i znanje mogu dobro da naplate

Specijalizovane ugostiteljske škole, u kojima se školuju kadrovi za različite poslove u kuhinji, vrlo su popularne poslednjih godina, zbog čega sve više mladih razmišlja o ovom pozivu. Ako se još dodatno edukuju negde u inostranstvu i usavrše svoje veštine, onda vrlo brzo mogu da napreduju u restoranskoj hijerarhiji. Zarade, koje primaju kuvari u elitnim restoranima i hotelima, idu od 700 evra pa naviše, dok šefovi kuhinja mogu zaraditi i oko 1.000 evra. Isti je slučaj sa poslastičarima, koji imaju veštine pravljenja najukusnijih i najlepših kolača u Srbiji, jer su i njihova znanja na ceni, pa mogu da zarade približne cifre kao i kuvari. Ako na sajtu Klik do posla ukucate poslovi Beograd, sigurno ćete naići na mnogo ponuda za posao kuvara i poslastičara u glavnom gradu.

Klik do posla nudi bogatu ponudu poslova širom Srbije

Kao jedan od sajtova sa najbogatijom ponudom poslova širom Srbije, Klik do posla, mora biti vaš prvi izbor kada ste u potrazi za poslom. Tu ćete naići na raznovrsnu ponudu poslova, kako za one sa srednjom školskom spremom, za koje smo videli da mogu biti odlično plaćeni poput kuvara, ali i masera, frizera ili ličnih trenera; tako i za one sa visokim obrazovanjem poput farmaceuta, naučnih saradnika, menadžera i sl. čije zarade mogu biti oko 1.000 evra ili čak mnogostruko veće.