InfoKG 7 dana: Štrajk, Šarčević, novogodišnja rasveta, budžet, Inkluzivno igralište, otkazi…

Nedelja, 23 Decembar 2018 10:00Autor: InfoKG

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Tim studenata FIN-a osvojio prvu nagradu na Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju, učenici OŠ “Stanislav Sremčević” pobednici kviza “Matematičkog lista” u Novom Sadu, radnici "Vodovoda" štrajkom izdejstvovali povećanje plate, bivše “kamiondžije” se izborile za isplatu duga, Šarčević tajno posetio ovdašnji Univerzitet u vezi izbora rektora, umesto u razvoj - pare gubitašima: gradonačelniku omiljen "Šumadija sajam", Ekonomski fakultet promocijom 230 diplomaca obeležio 58 godina postojanja, Kragujevčani besni zbog novogodišnje rasvete - vlast euforična pred praznike, usvojen budžet za 2019. uz oštru raspravu vlasti i opozicije, Inkluzivno igralište još uvek nezavršeno - nedostaje 250.000, otkazi za 120 radnika u pet ovdašnjih javno-komunalnih preduzeća, otkazi za 120 radnika u pet ovdašnih javno-komunalnih preduzeća, “Zimska čarolija” na Šumadija sajmu…

Tim "Sphere2Scann", koji čine studenti FIN-a Dragan Stanojević, Milan Blagojević i Milan Bojović, osvojio je prvu nagradu na Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju, koje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizuje već 14 godina. Opširnije ovde: Tim studenata FIN-a osvojio prvu nagradu na Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju

Tim učenika od prvog do četvrtog razreda kragujevačke Osnovne škole “Stanislav Sremčević” osvojio je prvo mesto na kvizu “Matematičkog lista”, koji je organizovalo Društvo matematičara Srbije u Osnovnoj školi “Žarko Zrenjanin” u Novom Sadu. Opširnije ovde: Učenici OŠ “Stanislav Sremčević” pobednici kviza “Matematičkog lista” u Novom Sadu

Radnici kragujevačkog JKP "Vodovod i kanalizacija", posle jednodnevnog štrajka, izdejstvovali su od lokalnih vlasti povećanje plate. Kako piše B92, posle razgovora sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem, predstavnici sindikata i poslovodstvo firme pronašli su model kako da zarada bude veća, a u skladu sa zakonom. Opširnije ovde: Radnici "Vodovoda" štrajkom izdejstvovali povećanje plate.

Dug za neisplaćene zarade i nepovezan radni staž bivšim radnicima fabrike "Zastava kamioni" biće izmireni iz stečaja, odnosno od prodaje imovine fabrike, rečeno je FoNetu u Organizacionom odboru radnika te fabrike, koji su četiri meseca protestvovali ispred Skupštine grada tražeći isplatu dugovanja. Opširnije ovde: Bivše kamiondžije se izborile za isplatu duga.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, posetio je juče Univerzitet u Kragujevcu, u čijem se rektoratu sastao sa dekanima fakulteta tog univerziteta. U ovdašnjoj akademskoj zajednici pretpostavljaju da je iznenadna poseta ministra Šarčevića u direktnoj vezi sa ponovnim izborom novog v.d. rektora Univerziteta u Kragujevcu. Opširnije ovde: Šarčević se TAJNO sastao sa dekanima fakulteta kragujevačkog Univerziteta.

Umesto u razvoj, novac se ulaže u gubitaše, pokazuje statistika koju su izneli državni revizori - 8 gradova i opština, tokom tri godine, dalo je 31 milijardu dinara za tekuće poslovanje lokalnih javnih preduzeća i pokrivanje gubitaka. Među vodećim gradovima "široke ruke" je Kragujevac. Rešenjima gradonačelnika iz aprila, maja i decembra 2015. godine, samo "Šumadija sajmu" uvećane su tekuće subvencije u ukupnom iznosu od 10,8 miliona dinara, i to 6,5 miliona za zarade zaposlenih, za ostatak nije navedena namena. Opširnije ovde: Umesto u razvoj, pare gubitašima: Gradonačelniku omiljen "Šumadija sajam".

U okviru obeležavanja Dana Ekonomskog fakulteta kragujevačkog Univerziteta, tačnije 58 godina postojanja, organizovana je svečana promocija i dodela diploma za 230 studenata, koji su završili osnovne akademske studije u ovoj visokoškolskoj ustanovi. Opširnije ovde: Ekonomski fakultet promocijom 230 diplomaca obeležio 58 godina postojanja.

Pojedini građani su i ove godine izrazili nezadovoljstvo kako je Kragujevac ukrašen za predstojeće praznike, uzimajući u obzir novogodišnju rasvetu u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Postavljaju pitanje zašto je novogodišnja rasveta oskudna i zbog čega da se Kragujevac izdvaja od drugih gradova, kada je četvrti po veličini u Srbiji. Tim povodom smo kontaktirali Gradsku upravu u kojoj nam konkretan odgovor na ova pitanja nisu dali, već su rekli da sa radošću očekuju predstojeće praznike i da nažalot novogodišnja rasveta nije zanovljena ove godine. Opširnije ovde: Kragujevčani besni zbog novogodišnje rasvete, vlast euforična pred praznike.

Budžet grada Kragujevca za 2019. godinu, kojim su utvrđeni prihodi i rashodi u iznosu od oko 7,1 milijardu dinara, usvojen je na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta. Ova najznačajnija tačka dnevnog reda izazvala je oštru raspravu vlasti i opozicije. Vlast tvrdi da je budžet ostvariv i realan, dok je opozicija po tom pitanju jedinstvena i naglašava da je on katastrofalan i da će dodatno ugroziti funkcionisanje grada. Opširnije ovde o ovoj, ali i ostalim tačakam dnevnog reda: Usvojen BUDŽET za 2019. uz oštru RASPRAVU vlasti i opozicije, Opozicija jedinstvena: Budžet katastrofalan, Nikolić svojom nesposobnošću pretvorio Kragujevac u konzervu i Grad uvodi personalizovane i nepersonalizovane godišnje karte za prevoz

Inkluzivno igralište trebalo je da bude otvoreno krajem novembra u Kragujevcu, međutim, to se nije dogodilo, jer kako bi radovi bili kompletno okončani nedostaje još 250.000 dinara za nabavku zaštite gumene podloge. Zbog toga inicijatori ovog projekta, a reč je o ljudima koji su organizovali humanitarne akcije za lečenje Teodore Vranješević u Nemačkoj i za to dobili Đurđevdansku nagradu, ponovo pozivaju kompanije da se priključe i pomognu im u prikupljanju novca za nabvku podloge. Opširnije ovde: Inkluzivno igralište još uvek nezavršeno, nedostaje 250.000.

Ukupno 120 zaposlenih u javno-komunalnim preduzećima “Šumadija”, “Gradske tržnice”, “Gradska groblja”, “Parking servis” i “Zelenilo” dobiće otkaze, saznaje InfoKG. Ukoliko se radnici do kraja 2018. ne odluče za otpreminu u iznosu od 36.000 dinara po godini staža, biće proglašeni tehnološkim viškom. Povodom spajanja pet preduzeća u jedno, oglasio se i bivši gradonačelnik Veroljub Stevanović otvorenim pismom koje je uputio gradskoj vlasti. Opširnije ovde: Otkazi za 120 radnika u pet javno-komunalnih preduzeća u Kragujevcu i Verko uputio otvoreno pismo gradskoj vlasti: Urazumite se! Spajanjem pet preduzeća 130 porodica ostaje bez hleba!

Dečji sajam “Zimska čarolija” danas će biti zatvoren na kragujevačkom sajmištu. Na manifestaciji se predstavlja više od 50 izlagača, a mališane očekuju zabavni parkovi, TV junaci, predstave, muzički program, kao i Deda Mraz sa kojim mogu da se fotografišu na centralnoj bini. Pripremljeni su i popusti na dečju garderobu i igračke. Opširnije ovde: Otvoren Dečji sajam “Zimska čarolija” u Kragujevcu.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.

Najnovije vesti iz ove kategorije