Info

Opozicija jedinstvena: Budžet katastrofalan, Nikolić svojom nesposobnošću pretvorio Kragujevac u konzervu

Autor: Branko Vukašinović
14:20 | Četvrtak, 20 12 2018

Budžet grada Kragujevca za 2019. godinu je katastrofalan, jer su smanjena sredstva za zdravstvo, obrazvanje i sport, gotovo da nema investicija, a gradonačelnik Radomir Nikolić je svojom nesposobnošću pretvorio Kragujevac u konzervu. To je jedinstven stav opozicionih odbornika u Skupštini grada, koji su izneli tokom sednice lokalnog parlamenta. 

Opozicioni odbonici kritikovali su budžet za 2019. godinu, koji je usvojen na današnjoj sednici Skupštine grada. Među najglasnijima na sednici lokalnog parlamenta bili su Veroljub Stevanović, Edis Durgutović i Milan Urošević, a svoj jedinstven stav su izneli i na konferenciji za novinare tokom zasedanja Skupštine grada.  

Bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović rekao je da je novi budžet kreiran neuporedino nepovoljnije u odnosu na ovogodišnji za koji je gradska vlast tvrdila da je razvojni, a u stvari je, kako kaže, suportan od toga. Naglašava i da je budžet za 2019. katastrofalan, jer, između ostalog, predviđa plaćanje kredita u visini od 20 odsto njegovog ukupnog iznosa.  

Budžetom za 2018. bilo je predviđeno 828 miliona za investicije, a sada 737 miliona, što je oko 100 miliona manje, za kulturu 40 odsto manje, za osnovno obrazovanje 60 posto manje, za srednje obrazovanje 70 odsto manje, za zdravstvo i sport po 15 odsto manje, a za medije 80 posto više. Ovo je budžet koji se može nazvati katastrofalnim, postoji velika opasnost za funkcionisanje grada, ako ne bude pomoći države, i to ogromne, mnogo veće nego što je bila, a bila je ogromna, bićemo u kolapsu već od marta”, rekao je Stevanović. 

Prema mišljenju Edisa Durgutovića, grad ne može da servisira obaveze koje ima i da će zbog toga da ispaštaju građani. 

Platimo milijardu subvencije, 1,1 milijardu kredite, 1,5 milijardi plate, ono što nije predviđeno budžetom, a moraće da se nađe kroz rebalans, do koga će doći. Kad sve to platimo mi ćemo ostati sa 2 do 2,5 milijarde dinara sa kojima će da se raspolaže za kulturu, obrazovanje, sport, investicije i tekuće održavanje. To nije održivo. Došli smo do onoga da budžet mora biti politički dokument koji će se raditi sa stručnim ljudima i da sadrži elemente koji će godine ispred nas učiniti razvojnim i perspektivnim, a ne da tavorimo, kako sada, tako i u narednih sedam godina”, rekao je Durgutović.  

Milan Urošević kaže da gradonačelnik Radomir Nikolić potcenjuje potencijale Kragujevca i da naš grad, za razliku od drugih, ima alternativu i mogućnost da se problemi reše na valjan, odgovoran i transparentan način.

Do pre nekoliko godina utrkivali smo se sa Beogradom, Novim Sadom i Nišom, po mnogim parametrima bili drugi, odmah iza glavnog grada, a spali smo na ovo. ’Lift u hali i portirnica su razvojna šansa Kragujevca’, kaže nesrećni Radomir Nikolić. Lift i portirnica su inače jedine investicije planirane u narednoj godini u četvrtom po veličini gradu u zemlji. Svojom nesposobošću grad je pretvorio, ne u palanku, već u konzervu. Ne znam koliko će nam vremena biti potrebno da posle Nikolića sve ispravimo. Jedinstvo opozicije u Kragujevcu je nešto što raduje, kao i to što postoji alternativa, a to su ljudi okupljeni oko bivšeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića”, zaključio je Urošević dodajući da će se sve rešiti na narednim lokalnim izborima.