InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: JKP “Šumadija”, rektor, Klinički centar, Bus plus, “Sigit”, burna sednica SG...

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Nedelja, 30 12 2018

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Otkazi u JKP neminovnost, ali ko će otići i šta je grad uradio da stvori nova radna mesta, Nenad Filipović izabran za rektora Univerziteta, naš grad dobio status turističkog mesta druge kategorije, Kliničkom centru zbog duga od 88 miliona račun blokiran, dobijamo svoju verziju Bus plusa, Novogodišnji koncert na Trgu kod krsta uz vatromet, Šumadijski upravni okrug: Stanje bezbednosti zadovoljavajuće - smanjen broj krivičnih dela, "Šumadija" podiže kredite od 15 miliona evra, Stevanović upozorava: Bez hitne reakcije, Kragujevac će bankrotirati do maja 2019., gradskim prevozom svuda za 60 dinara, Davor Veličkovski - "Sigit" Srbija lider i model za uspeh cele "Sigit" grupe, privrednici sa liste 50 najmoćnijih u Kragujevcu prometovali 1,5 milijardi evra, SG: Ukinute ustanove “Park” i “Mladost” - “Šumadija” izazvala burnu raspravu, novogodišnji poklon našem gradu od Vlade od 8,3 miliona evra, Vulin obišao zanovljene pogone "Zastava oružja"...

U skladu sa novom organizacionom šemom i sistematizacijom, koja stupa na snagu 3. januara 2019. godine, odnosno usklađivanjem sa Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave, JKP "Šumadija" Kragujevac, koja pod jedan krov objedinjuje pet javno-komunalnih preduzeća, moraće da smanji broj zaposlenih za 120 do 130. Rez u broju zaposlenih jeste neminovnost i nije nikakva novina, ali je tu i jedno pitanje koje "visi u vazduhu" - šta je Grad uradio da se stvore uslovi da svi ti ljudi pronađu nova radna mesta? Pitanje je da li će se tromi sitem javnog sektora ubrzati i učiniti efikasnijim, što se naglašava kao jedan od prioritetnih ciljeva, jer je logično da će iz preduzeća otići oni koji najlakše mogu sebi da nađu novi posao, tj. najsposobniji, a da će se oni koji su navikli da zagarantovane zarade baš i ne zarade, grčevito boriti za svoju zonu komfora. Opširnije ovde: OTKAZI u JKP neminovnost, ali KO ĆE OTIĆI i šta je Grad uradio da stvori nova radna mesta?

Prof. dr Nenad Filipović novi je rektor Univerziteta u Kragujevcu, izglasano je na današnjoj sednici Saveta Univerziteta u Kragujevcu. Tu funkciju obavljaće u naredne tri godine. Opširnije ovde: Nenad Filipović izabran za REKTORA Univerziteta u Kragujevcu.

Grad Kragujevac je konačno stekao status Turističkog mesta druge kategorije, a to je potvrđeno rešenjem  Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. To znači da je naš grad stekao pravo da poveća iznos boravišne takse, što predstavlja mogućnost za brže i efikasnije povećanje budžeta, objašnjavaju u Gradskoj turističkoj organizaciji Kragujevac. Opširnije ovde: Kragujevac dobio status turističkog mesta druge kategorije.

Račun Kliničkog centra u Kragujevcu, zdravstvene ustanove državnog značaja kojoj gravitira više od dva miliona žitelja centralne i zapadne Srbije, te Sandžaka i severa Kosova, blokiran je zbog duga od oko 88,2 miliona dinara, navedeno je na sajtu Narodne banke Srbije. Ova odluka suda neće imati bilo kakve posledice na lečenje svih pacijenata, tvrde u KC. Opširnije ovde: Kliničkom centru zbog duga od 88 miliona RAČUN BLOKIRAN.

Kragujevački javni gradski i prigradski prevoz biće osavremenjen uvođenjem beskontaktnog plaćanja i na taj način dobiti sopstvenu, svojevrsnu verziju Bus plusa, saznanaje InfoKG. Opširnije ovde: Kragujevac dobija svoju verziju BUS PLUSA.

U Kragujevcu će za doček Nove godine biti održan koncert na Trgu kod krsta na kom će nastupiti bendovi “Ludak u razvoju”, “Čovek bez sluha” i „Kanda, Kodža i Nebojša“. Građani će tačno u ponoć biti u prilici da uživaju u vatrometu sa zgrade Gradske uprave. Opširnije ovde: Novogodišnji KONCERT na Trgu kod krsta uz VATROMET.

Na području Policijske uprave Kragujevac u proteklih 11 meseci ove godine izvršeno je 1.804 krivičnih dela, što je za 420 manje u odnosu na isti period 2017., pokazuje izveštaj o stanju bezbednosti na području Šumadijskog okruga. To je saopšteno sa pete sednice Saveta Šumadijskog upravnog okruga, na kojoj je konstatovano da je stanje bezbednosti na ovom području zadovolјavajuće. Opširnije ovde: Šumadijski upravni okrug: Stanje bezbednosti zadovoljavajuće, smanjen broj krivičnih dela

JKP "Šumadija" Kragujevac, nastalo statusnim pripajanjem pet preduzeća u jedno, ući će u dva kreditna zaduženja - 2 miliona evra namenjena su refinansiranju svih dosadašnjih kredita u jedan, a novi kreditni aranžman iznosiće čak 13 miiona evra i namenjen je kapitalnim investicijama među kojima su izgradnja nadzemne garaže, rekonstrukcija Zelene pijace, izgradnja betonske i asfaltne baze, uređenje Varoškog i Palilulskog groblja, obimno zanavljanje opreme... Međutim, postavlja se i niz pitanja, jer je po Kragujevac tema "kredit" naročito osetljiva. Opširnije ovde: "Šumadija" podiže kredite od 15 MILIONA EVRA: Nadzemna garaža, betonjerka ili "KOLAPS" celog komunalnog sektora?

"Kragujevcu preti bankrot u svakom smislu i to, ukoliko ne dođe do hitne reakcije, već do maja 2019. godine. Sve odluke vladajuće većine vode ka toj nesumnjivoj propasti grada", poručio je na današnjoj konferenciji za medije lider Zajedno za Šumadiju i bivši gradonačelnik Veroljub Stevanović. Pored već izvesnih 120 otkaza u JKP "Šumadija", on je predočio i izvesnost da će gašenjem SC "Park", o čemu će se u petak glasati na sednici Skupštine grada, još Kragujevčana ostati bez posla. Opširnije ovde: STEVANOVIĆ upozorava: Bez hitne reakcije, Kragujevac će BANKROTIRATI do maja 2019.!

Metodologija za obračun cena u javnom gradskom i prigradskom prevozu po jedinstvenoj tarifi prihvaćena je od strane Gradskog veća, te je tako i definitivno utvrđeno da će se Kragujevčani do svih destinacija koje pokriva ovdašnja GAS voziti za 60 dinara, a da će mesečna karta za zaposlene iznositi 2.400 dinara. To znači da su ukinute zone, a cene su one koje su do sada važile za "A" zonu. Opširnije ovde: U gradskom prevozu samo jedna zona: Svuda za 60 dinara, mesečna za zaposlene 2.400.

Davor Veličkovski je predsednik kompanije Sigit Srbija od 2011. godine i član Upravnog odbora Sigit grupe sa sedištem u Torinu. Rođen je 1972. godine u Beogradu. Školovao se u Italiji i Americi u oblasti biznisa i menadžmenta, živeo je u Milanu i Njujorku. Nakon 15 godina provedenih u inostranstvu vratio se da iskustvo sa menadžerskih pozicija u velikim kompanijama implemntira u uspešne projekte u Srbiji. Konstantni napredak kompanije za proizvodnju plastičnih delova u auto industriji kojom rukovodi i podizanje standarda ovdašnje firme, što se projektuje na celu Sigit grupaciju, njegov su alibi za tezu da ne moraš da "ideš u svet" da bi dobro radio, već da i ovde možeš da napraviš velike stvari ako imaš znanje, volju i sposobnost da motivišeš ljude oko sebe. Opširnije ovde: Intervju: DAVOR VELIČKOVSKI - "Sigit" Srbija lider i model za uspeh cele "Sigit" grupe.

Kompanije čiji će se vlasnici ili direktori naći na listi 50 najmoćnijih u Kragujevcu u 2018. ostvarile su promet od preko 1,5 milijardi evra i zabeležile neto dobit od oko 50 miliona evra u 2017. godini, pokazuju podaci Agencije za privredne registre. Opširnije ovde: PRIVREDNICI sa liste 50 najmoćnijih u Kragujevcu prometovali 1,5 MILIJARDI evra.

Ustanove “Sportsko rekreaivni centar Mladost” i “Park” ukinute su na sednici Skupštine grada i kako je najavljeno biće spojene u jedno privredno društvo. Pored toga, odbornici su dali saglasnost na programe poslovanja JKP “Šumadija”, “Vodovod i kanalizacija”, Javnog stambenog preduzeća i JP Urbanizam. Upravo te dve tačke su izazvale oštru raspravu vlasti i opozicije na poslednjem ovogodišnjem zasedanju lokalnog parlamenta. Opširnije ovde: SG: Ukinute ustanove “Park” i “Mladost”, “Šumadija” izazvala burnu raspravu, Žestoko se potkačili Stevanović i Nikolić – VERKO: Manje znate od ništa, imate sedmi stepen 3D; RADOMIR: Imate kratku pamet i Urošević: Nikolić pretvorio Kragujevac u RUPU.

Na samom kraju godine Vlada Srbije ponovo je iz budžetskih rezervi dala novac pojedinim gradovima i opštinama. Reč je o iznosu od 8,3 miliona evra koji je raspoređen na 12 opština i gradova, a najviše novca, više od četvrtine ukupnog iznosa - 3.4 miliona evra, dobio je Kragujevac, jedan od najrazvijenih kada je reč o industriji, ali istovremeno i jedan od najzaduženijih, piše Insajder. Opširnije ovde: Novogodišnji poklon Vlade od 8,3 miliona evra, Kragujevcu najveća "finansijska injekcija".

Država će nastaviti da ulaže u nove tehnologije, a samo u “Zastava oružje” uložili smo oko 9,5 miliona evra, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin tokom obilaska kragujevačke kompanije. Mašine i oprema nabavljene iz investicionih sredstava odobrenih od Vlade Srbije omogući će, prema rečima rukovodstva fabrike, veću produktivnost, obim proizvodnje i usvajanje novih proizvoda. Opširnije ovde: Vulin obišao zanovljene pogone "Zastava oružja": "Veći obim proizvodnje, nova tržišta i proizvodi".

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.