Otvaranje Regionalnog centra za obolele od demencije i Alchajmerove bolesti do 1. maja

Četvrtak, 07 Februar 2019 12:00Autor: Jovana Mladenović

Regionalni centar za obolele od demencije i Alchajmerove bolesti u Ravnom Gaju, prvi te vrste ne samo u Srbiji, već i u regionu, počeće sa radom do 1. maja, a funksionisaće pod okriljem Zavoda za smeštaj odraslih „Male Pčelice“. 

Prosečna starost u Srbiji je 43 godine, prosečna dužina života za žene je 78, a za muškarce 73 godine. Na osnovu studije demencije kao populacionog trenda, procenjuje se da će biti sve više dementnih osoba.

Centar je smešten u zgradi nekadašnjeg dispanzera, čiju je rekonstrukciju i adaptaciju finansirala Kancelarija za upravlјanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije sa 27,5 miliona dinara.  

"U početku ćemo imati 40 ležajeva, a kapacitet ćemo u određenom vremenskom periodu povećati na 100 do 120. Ja ću biti direktor, a Centar će imati i upravnika, te oko 40 novozaposlenih, što je takođe značajno", rekao je svojevremeno u intervjuu za InfoKG Dr Vladica Stanojević, direktor Zavoda za smeštaj odraslih lica "Male pčelice".

U prvoj fazi o pacijentima će brinuti doktori iz ustanove "Male pčelice". Dalje razvijanje centra omogućiće i otvaranje novih radnih mesta. 

Intervju: VLADICA STANOJEVIĆ - Zavod "Male pčelice" biće "pokazna vežba" svima u Evropi u sistemu socijalne zaštite

Interesovanje za smeštaj korisnika u Centar za demenciju počelo je već sa najavom njegovog otvaranja prošle godine, i to ne samo iz Srbije i regiona, već i iz zemalja širom Evrope. Trenutno zakonski ne postoji mogućnost da se omogući lečenje ljudima iz inostranstva, ali kada se povećaju kapaciteti, razmišljaće se i o tome.

Najnovije vesti iz ove kategorije