SportFoto: facebook

CEFL BOWL: Wild boarsi sa ekipom Swarco Raiders Tirol u najvećem srpskom klupskom izazovu do sada

Autor: Jovana Mladenović
10:45 | Subota, 10 06 2017

Kragujevac Wild Boarsi sastaju se večeras od 19 časova u Insbruku sa aktuelnim šampionom Austrije i vicešampionom Evrope, ekipom Swarco Raiders Tirol, u finalu CEFL-a. Ovaj protivnik najveći je tim protiv kog je neka srpska ekipa igrala takmičarski meč.

Upoznajte protivnika Divljih veprova

Rejdersi su osnovani 1992. godine, a 1997. plasirali su se u najelitniji austrijski stepen takmičenja. Već posle tri godine našli su se u prvom državnom finalu, u kom su poraženi od Vienna Vikingsa (34:28), kao i sledeće sezone (24:14), a prva nacionalna titula stigla je 2004. godine, upravo protiv Vajkingsa (28:20), čime je prekinuta njihova petogodišnja dominacija. Potom je tim iz Insbruka još četiri puta bio šampion Austrije (2006, 2011, 2015. i 2016. godine), a srebrom je morao da se zadovolji osam puta.

U proleće 2008. godine potpisali su saradnju sa imenjakom iz NFL-a Oakland Raidersima, što je bilo prvi put da neki tim iz najjače lige na svetu i kolevke ovog sporta ostvari partnerstvo sa nekim klubom iz inostranstva. Od tada klubovi sarađuju na više nivoa, a svakako da je najvažnije to što dva-tri austrijska trenera svakog leta odlaze na kamp Oakland Raidersa, gde uče od najboljih.

Zanimljivo da je zlatno doba austrijskih Rejdersa počelo upravo te 2008. godine, od kada su za samo četiri sezone tri puta bili prvaci Evrope – 2008. (Vienna Vikings 28:24), 2009. (La Courneuve Flash 30:19) i 2011. (Berlin Adler 27:20), a u popularnom Eurobowlu igrali su u još dva navrata (2013. i 2016). To ih svrstava na deobu trećeg mesta po broju evropskih titula, a uspešniji su samo Vienna Vikingsi (5) i New Yorker Lionsi (4).

U aktuelnoj sezoni trenutno su na deobi prvog mesta u domaćem šampionatu, sa najvećim rivalom, Vienna Vikingsima (6-1), a u CEFL Bowl plasirali su se pobedama nad šampionima Poljske – Wroclaw Panthersima (33:20) i Danske – Triangle Razorbacksima (35:0). Svake godine Rejdersi organizuju prijateljske utakmice pod nazivom Battle4Tirol, sa najboljim evropskim timovima, a neretko su im gosti i američke koledž ekipe. Pre dve nedelje ugostili su Benedictine Ravense iz Kanzasa, protiv kojih su vodili u većem delu meča, ali su poraženi fild-golom u poslednjoj sekundi (31:29).

Iza svih ovih uspeha stoji jedna od najboljih organizacija američkog fudbala u Evropi, koja je igračima i trenerima obezbedila sve potrebne uslove i infrastrukturu, a klub raspolaže budžetom koji je basnoslovan u odnosu na timove američkog fudbala u Srbiji. Svoje utakmice kao domaćini Rejdersi igraju na modernom Tivoli stadionu, otvorenom 2000. godine, kapaciteta 15.200 mesta, sa pokrivenim tribinama. Na njemu su igrane i utakmice Svetskog prvenstva u američkom fudbalu 2011. godine.

Stručni deo tima predvodi glavni trener, Nemac Šuan Fatah, jedan od najuspešnijih trenera u Evropi. Kormilo je preuzeo 2011. godine i odmah osvojio Eurobowl, postavši tako jedini strateg koji je u dve sezone sa različitim timovima osvajao naslov prvaka Evrope, pošto je u sezoni 2010. to učinio sa nemačkim Berlin Adlerima. Osvojio je i šest titula prvaka Nemačke (po tri kao igrač i trener) i dve Austrije, a u četiri navrata World Bowl (NFL Europe). U radu mu pomažu ofanzivni koordinator Li Rouland i defanzivni Kevin Heron, kao i ostali pozicioni treneri.

Produžena ruka trenera Fataha na terenu je američki kvoterbek Šon Šelton, kome je ovo treća sezona u klubu. Prošle godine proglašen je za MVP-a ligaškog dela i MVP-a finala. Od njegovih sunarodnika tu su još dva fantastična igrača – risiver Kajl Kalahan, koji je sa Fatahom učestvovao u pomenutom podvigu osvajanja dva uzastopna Eurobowla sa različitim timovima i ovo im je sedma sezona u Rejdersima, kao i defanzivni linijaš Džermejn Guin, još jedan momak sa dugogodišnjim isksutvom igranja u najjačim evropskim ligama, poput Švedske, Nemačke i Austrije. Od stranaca, najzastupljeniji su igrači iz Nemačke (7), a na rosteru ima i Čeha, Britanaca, Jermena, kao i igrača poreklom sa ovih prostora, poput reprezentativca Srbije Filipa Vlajića.

Pored Šeltona, glavne uzdanice napada u ovoj sezoni su supertalentovani Austrijanac Sandro Placgumer, koji je podjednako opasan i trčanjem i hvatanjem, te njegov stariji brat Adrian, Fabijan Abfalter i Tobijas Bonati.

Iako je napad najefikasniji u Austrijskoj ligi, ni odbrana ne zaostaje mnogo. Na čelu je Fabijan Zeber, trenutno vodeći po broju teklova u austrijskom šampionatu, a uz rame su mu Filip Margrajter, Simon Hoser i Vinsent Miler, koji su u ovoj kategoriji u top 7.

Sveukupno, za ovog evropskog giganta moglo bi se reći da gotovo nema mane, ali daleko od toga da Kragujevčani putuju u „prestonicu Alpa“ sa belom zastavom, jer je ova utakmica kruna karijere i san svakog igrača Divljih veprova.

Izvor: wildboars.rs