InfoFoto: Zoran Petrović

Bukorovac – selo sa 50 prirodnih izvora (FOTO)

Autor: InfoKG
10:00 | Subota, 09 10 2021

Bukorovac je udaljen oko šest kilometara od Kragujevca na putu za Bešnjaju, nalazi se istočno od centra grada. Selo je smešteno na obroncima Vrletnice i Golije, na nadmorskoj visini od 254 metra. Ime je dobilo po starim i ogromnim bukovim šumama na tom terenu.

Graniči se sa Gornjim Komaricama, Velikom Sugubinom, Donjom Sabantom, Trmbasom i Jabučjem sa teritorije grada Kragujevca i Miševićem sa teritorije Jagodine. Kroz Bukorovac protiče reka Osaonica, koja izvire na vrhu sela između Gornje Sabante i Bukorovca. U naselju postoji oko pedesetak prirodnih izvora sa veoma čistom vodom. Sačuvano je desetak zapisa. Nekada je na ovim prostorima bilo 13 vodenica, a sada samo jedna radi.

U Bukorovcu postoji četvororazredno odeljenje kragujevačke Osnovne škole “Vuk Stefanović”, smešteno u zgradi podignutoj 1920. godine. Među znamenitim ljudima poniklim u Bukorovcu izdvajaju se Božidar Žida Blagojević, konstruktor i idejni tvorac čuvenog “Zastavinog” pištolja CZ i Momčilo Blagojević, novinar TANJUG-a, koji je bio dopisnik iz Ženeve, Nju Delhija i Njujorka.

Većina meštana slavi Svetog Arhanđela Gavrila (Aranđelovdan) i Svetog Nikolu. Litije se obeležavaju na Spasovdan.

Galerija slika