InfoFoto: Jovan Živanović/GTO

Da li se i koji MUZEJ seli iz Kragujevca u Beograd? Evo objašnjenja...

Autor: InfoKG
14:45 | Ponedeljak, 17 05 2021

Odlukom Skupštine Republike Srbije “Muzej žrtava genocida” premešten je iz Kragujevca u Beograd, ali to nema nikakve veze sa Muzejom “21. oktobar” i to ne znači da se on izmešta u glavi grad, kako su mnogi pomislili. To su potvrdili za InfoKG narodni poslanik u Skupštini Srbije Milan Urošević, kao i za Glas Šumadije direktorka Spomen parka “Kragujevački oktobar“, Marijana Stanković. Ova odluka zpravo znači da Muzej žrtava genocida formalno-pravno menja adresu iz Kragujevca za Beograd, odnosno adresa mu se seli gde mu je od samog početka krov i bio, piše Glas Šumadije.

Veliku pažnju javnosti, pogotovo na društvenim mrežama, izazvala je vest da se odlukom Skupštine Republike Srbije “Muzej žrtava genocida” premešten iz Kragujevca u Beograd. Pojedini građani su pomislili da to znači da će Muzej “21. oktobar” biti izmešten u glavni grad, al to nije tačno.  

Potvrda da ova odluka nema veze sa Muzejom “21. oktobar” je stigla od narodnog poslanika u Skupštini Srbije, Milana Uroševića.  

Niti je moguće izmestiti Muzej “21. oktobar” iz Kragujevca, niti bih za takvu odluku ikada glasao, posebno ako se u obzir uzme i činjenica da je 14 članova moje porodice streljano u Kragujevcu 1941. godine, pa je ova tema za mene i iz ličnog ugla vrlo osetljiva. Ne razumem potrebu određenih krugova da prave senzaciju od jedne odluke tehničke prirode, ne znam da li su samo neupućeni, ili pak zlonamerni pa svesno spinuju informaciju koja je lako proverljiva. Muzej genocida koji se nalazi u Beogradu, samo formalno je, spletom okolnosti nastalih prilikom osnovanja, imao sedište u Kragujevcu, odlukom Narodne skupstine sedište ove ustanove premešteno je tamo gde se ona faktički i nalazi, i to nema nikve veze sa Muzejom “21. oktobar” u Šumaricama. Dislocirano sedište stvaralo je verovatno određene probleme u funkcionisanju ove ustanove, sada je to ispravljeno i tu nema nikave senzacije”, izjavio je za InfoKG narodni poslanik u Skupštini Srbije, Milan Urošević. 

Direktorka Spomen parka “Kragujevački oktobar“, Marijana Stanković izjavila je za Glas Šumadije da se Muzej “21. Oktobar” ne izmešta se i ne seli za Beograd, baš kao ni jedna jedina njegova instalacija, niti postavka. 

Muzej žrtava genocida je ustanova kulture osnovana ’92 godine i po Zakonu o osnivanju Muzeja žrtava genocida, adresa mu je bila u Kragujevcu. Ali je on kada je počeo da radi, a ono što ja znam, to je bilo ’95 (tada su kustosi počeli sa radom, tada je počelo prikupljanje građe i obrada građe u skladu sa njihovim statutom i radom), oni su radili u Beogradu. Znači, njihova građa i njihovi radnici nisu nikada radili u Kragujevcu, to je ono što ja znam i što znamo svi mi iz kulture. Ali adresa, pošto je ona zakonom određena, adresa je ostala u Kragujevcu", objasnila je za Glas Šumadije direktorka Spomen parka “Kragujevački oktobar”, Marijana Stanković.

U prilog svim ovim tvrdnjama ide i činjenica da je grad Kragujevac 1976. godine osnovao Muzej “21.oktobar”. Shodno tome, nije pod ingerencijom Republike Srbije, pa nije moguće njegovo izmeštanje donošenjem bilo kakvog zakona od strane Skupštine Srbije.   

Objašnjene o sedištu Muzeja žrtava genocida postoji i na sajtu Wikipedia na kom se između ostalog navodi:

Muzej žrtava genocida je registrovan, prema Zakonu o osnivanju, sa sedištem u Kragujevcu, a celokupna delatnost, sem računovodstvenih poslova, odvija se u Beogradu, gde se nalaze i radni prostori organizacione jedinice (Dokumentacioni centar) Muzeja na Trgu Nikole Pašića br. 11”, objavljeno je na sajtu Wikipedia.org

Zaključak je da ovom odlukom Skupštine Srbije adresa Muzeja žrtava genocida se seli gde mu je od samog početka krov i bio, a to je u Beogradu, a sa tim nema nikakve veze Muzej “21. oktobar”. 

Izvor: InfoKG, Glas Šumadije, Wikipedia.org