InfoFoto: Printscreen - TV Vesti

Urošević za TV Vesti: Nikada veća državna ulaganja u infrastrukturu, najviše sredstava za Kragujevac

Autor: InfoKG
12:45 | Ponedeljak, 26 07 2021

Nikad više sredstava država neće uložiti u jedan grad poput Kragujevca, kako je to planirano u narednih nekoliko godina, kroz gasifikaciju, izgradnju kanalizacione mreže, Severne obilaznice i brojne druge projekte. To je gostujući na Televiziji Vesti rekao narodni poslanik Milan Urošević. Nalglasio je da će i ovogodišnje učešće na Evropskom molitvenom doručku iskoristiti da promoviše Kragujevac, kao mesto u koje treba da se sliju brojne investicije u budućnosti. 

Kome je Srbija danas bliža u geopolitičkom smislu istoku ili zapadu, kakvu su odnosi sa novom američkom administracijom i da li kaskamo u evrointegracijama, bile su neke od tema o kojima je na Televiziji Vesti govorio narodni poslanik Milan Urošević.  

Prema njegovim rečima, Srbija je bliža zapadu i smatra da je to naš interes. Dodaje da treba nastojati da naši diplomatski odnosi budu što bolji, pre svega sa Sjedinjenim Američkim Državama. 

Put Srbije do Evrospke unije vodi preko Vašingtona, to je prvi put izjavio predsednik SPO-a Vuk Drašković i ja se slažem sa tom tezom, jer na taj način bi evrointegracije bile mnogo brže i korisnije. Mi moramo da gajimo partnerske odnose sa SAD-om.  Nakon što je Vašingtonskim sporazumom predviđena veća aktivnost Kancelarije američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Srbiji, smatram i da pozitivan izveštaj Stejt departmenta koji govori o povoljnoj investicionoj klimi u našoj zemlji, kako su ocenile američke kompanije koje posluju na teritoriji Srbije, predstavljaju dobar signal za buduće investicije iz SAD-a”, rekao je Urošević.  

Naglašava da je percepcija ljudi u Srbiji da su naši najveći donatori Rusija i Kina, ali to zapravo nije tako, već su to Evropska unija, a potom SAD. 

Najveći investicioni partneri Srbije su zemlje Evropske unije, a u proteklih devet godina nekih 15 milijardi evra direktnih stranih investicija se slilo u našu zemlju. Sama Evropska unija, pa i zemlje članice pojedinačno, su najveći donatori Srbije sa više do 3 milijarde evra bespovratnih sredstava koje su dodelile Srbiji, a SAD na drugom mestu sa neto oko milijardu evra koje su donirale našoj zemlji. Evropska unija je i najveći spoljnotrgovinski partner Srbije u celini, jer 64 odsto ukupnog izvoza naše zemlje odlazi u zemlje EU”, rekao je Urošević. 

Kada je reč o ekonomskoj saradnji zemalja regiona, pohvalio je Vučićevu inicijativu “Mali Šengen”, jer smatra da je neophodna i da će poboljšati naše odnose sa komšijama.  

Moramo da budemo dominantni u region ekonomijom, kulturom, povezivanjem kroz inicijativu koju je opet Srbija na čelu sa predsednikom Vučićem pokazala, kada smo višak vakcina koje smo uspeli da obezbedimo pre drugih u region podelili sa njima. To je zadatak mlađe generacije političara, da ono što se desilo u prošlosti, tamo i ostane, ali da se ne zaboravi. Moramo da gledamo i razgovaramo kako da zajednička budućnost bude bolja i ugledamo se na zemlje zapada”, rekao je Urošević tokom gostovanja na Televiziji Vesti.  

Naglasio je da je Srbija vreme tokom pandemije iskoristila da uradi stvari koje su nam nedostajale, ali i da se povećaju investicije i infrastruktura, a primer za to je i Kragujevac. 

Radujem se kada vidim kranove u Beogradu i koliko se radi. Nažalost, u Kragujevcu doskoro nije bilo tako, ali nas čekaju bolja vremena. U planu je da se uradi gasifikacija, kanalizacija, Severna obilaznica oko Kragujevca... Nikad više sredstava država neće uložiti u jedan grad poput Kragujevca, kako je to planirano u narednih nekoliko godina. Za to je zaslužan onaj ko je i najodgovorniji, predsednik Vučić sa svojom strankom i koalicionim partnerima”, kaže Urošević. 

Tokom gostovanja na Televiziji Vesti pomenuto je da je Urošević redovan učesnik Evropskog molitvenog doručka, kao i da je nedavno u Narodnoj skupštini ugostio članove organizacije ovog skupa u Evropskom parlamentu u Briselu. Opširnije ovde: Narodni poslanik Milan Urošević ugostio članove organizacije Evropskog molitvenog doručka

Meni je čast što sam i ove godine dobio poziv za Evropski molitveni doručak i što ću biti u prilici da razgovaram, ne samo sa evropskim poslanicima i najuticajnijim ljudima Evrope, već i sa brojim ljudima iz SAD-a, sadašnjim i bivšim kongresmenima i senatorima, koji su takođe učesnici. Razgovaraćemo o budućnosti Srbije, tačnije kako oni mogu da nam pomognu. Zapravo, tu lični odnosi i kontakti, koje stvorite sa tim ljudima igraju glavnu ulogu i doprinose u značajnoj meri da se sutra neki investitor opredeli da dođe u Srbiju, a ne u neku drugu zemlju. Moj motiv za učešće na ovom skupu je i da promovišem moj grad Kragujevac, kao mesto u koje treba da se sliju brojne investicije u budućnosti”, izjavio je Urošević.   

Narodni poslanik Milan Urošević apelovao je na sve ljude, pogotovo mlađe generacije da se vakcinišu, kako bismo što pre pobedili Korona virus, jer se pandemija umnogome odražava i na ekonomiju.