Info

Da li stabla prete da se obruše na posetioce Velikog parka? (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Utorak, 26 05 2020

Da li iskošena stabla u Velikom parku, kao i ona koja su počela da se suše, prete Kragujevčanima koji ovde šetaju i izvode decu, pitaju se zabrinuti čitaoci portala InfoKG. Istražili smo ovu temu i, ako je verovati nadležnima, razloga za brigu nema.

Tendencija sušenja stabala, naročito četinara, jeste prisutna, ali službe "Zelenila" nadležne za drvorede svakodnevno obilaze teren i situaciju drže po kontrolom, kažu iz ovog preduzeća. U tome im je značajno pomogla studija koju su pre par godina izradili PMF i beogradski Šumarski fakultet. "Klimatske promene, povlačenje površinskih voda, aerozagađenje i biološka starost borova utiču na njihovo sušenje. Zato konstantno radimo na terenu, ispitujemo korenite delove stabala, da li trule i u odnosu na sve činioce donosimo odluku koje četinare sečemo. Isto je i sa autohtonim vrstama", objašnjava Goran Simić iz Tehničkog sektora "Zelenila". Nadležni kažu da, s obzirom na to da odgovorno pristupaju ovoj tematici, opasnosti po građane, koji provode vreme u Velikom parku, nema.

Neka stabla autohtonih vrsta, poput jasena, lipe i sofore, koje se "dobro osećaju" u uslovima života ovog područja, mogu imati nepravilan rast, pa se kod njih, uz ispitivanje korena, u jesen orezivanjem značajno smanjuju krošnje da ne bi bile preteške i dodatno opterećivale stabla. Pre nekoliko dana isečena su i dva suva bora.

Iz "Zelenila" kažu da su otvoreni za kontakte sa građanima koji u svako doba mogu da im jave ukoliko uoče neku potencijalno opasnu situaciju.

Galerija slika