Info

Sa borova u Velikom parku grane padaju na prolaznike (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
14:30 | Sreda, 13 07 2016

Stabla u Velikom parku koja su stara ili se iz nekih drugih razloga suše neretko uplaše Kragujevčane koji ovde odmaraju, jer se grane odlamaju i padaju po stazi za šetanje. InfoKG nedavno je obrađivao ovu temu, a nadležni su poručili da razloga za brigu nema i da se situacija na terenu redovno prati i vrši neophodno uklanjanje potencijalno opasnih stabala. Međutim, fotografije i svedočenja naših čitalaca govore da nije baš sve tako.

Tendencija sušenja stabala, naročito četinara, jeste prisutna, ali službe "Zelenila" nadležne za drvorede svakodnevno obilaze teren i situaciju drže pod kontrolom uklanjajući potencijalne opasnosti, kažu iz ovog preduzeća. S druge strane, fotografije sa terena "pričaju" drugu priču - stabla najbliža stazama za šetanje, i to u blizini sadržaja za decu, očigledno do sada nisu prepoznata kao prioritet. Čitalac portala InfoKG (ime poznato redakciji) javlja da su se grane sa bora na centralnom šetalištu u blizini tobogana za decu obrušile na njega i dvoipogodišnjeg sina, te da su "za dlaku" izbegli nesreću pomerivši se metar od mesta pada. Sve se dogodilo pre 5 dana, u 10.30 sati ujutru kada je, prema rečima čitaoca, u neposrednoj blizini bilo dosta mališana.

Prolećnom obnovom drvoreda predviđena je sadnja oko 200 stabala u ulicama Kneza Mihaila, Glavnoj i Ulici slobode.  

"Klimatske promene, povlačenje površinskih voda, aerozagađenje i biološka starost borova utiču na njihovo sušenje. Zato konstantno radimo na terenu, ispitujemo korenite delove stabala, da li trule i u odnosu na sve činioce donosimo odluku koje četinare sečemo. Isto je i sa autohtonim vrstama", objasnio je Goran Simić iz Tehničkog sektora "Zelenila" pre dve nedelje u izjavi za InfoKG. Nadležni su rekli da, s obzirom na to da odgovorno pristupaju ovoj tematici, opasnosti po građane, koji provode vreme u Velikom parku, nema. Tada je bilo isečeno nekoliko borova i najavljeno je da će još par stabala ovog četinara biti ukonjeno. U današnjoj izjavi Simić je obećao da će sporna stabla sa kojih ovih dana otpadaju grane biti ukonjena do petka.

Iz "Zelenila" kažu da su otvoreni za kontakte sa građanima koji u svako doba mogu da im jave ukoliko uoče neku potencijalno opasnu situaciju.

Galerija slika