InfoFoto: Zoran Petrović

Dobrača – selo u kom izvire “živa voda” (FOTO)

Autor: InfoKG
10:00 | Subota, 15 01 2022

Selo na padinama Rudnika, voćarsko – stočarski kraj, na severozapadnoj strani Kragujevca, udaljeno 25 kilometara od grada. Do sela se stiže putem ka Gornjem Milanovcu, a može i putem ka Topoli, pa preko Svetinje, Stragara i Ramaće. Predstavlja jedno od najstarijih sela u ovom kraju, osnovano 1707. godine. Nalazi se na nadmorskoj visini od 335 metara.

Graniči se sa Ramaćom, Ugljarevcem, Malom Vrbicom i Kutlovom sa teritorije grada Kragujevca i Kneževcem, Barama i Kikojevcem iz opštine Knić. Stanovništvo živi u deset zaseoka koji su razmešteni po okolnim brdima: Markeljani, Potok, Kod groblja, Kovionica, Ratkovac, Seničani, Gornji kraj, Poljane i Markovići. U ataru sela sa severne strane, postoji jedna stena ispod koje izvire, kako to meštani kažu, živa voda, tzv. “Svetinja”. Na tom mestu je uklesana ikonica Bogorodice i praznuje se na praznik Velika Gospojina. Seoska slava su Trojice.

U selu postoji izdvojeno četvororazredno odeljenje Osnovne škole “21. oktobar” iz Kragujevca. Svakog prvog vikenda u avgustu se održavaju “Dobračini dani”, tradicionalna manifestacija kulturnog stvaralaštva, a selo ima i Kluturno-umetničko društvo “Dobračanka”. Ovde je udata i znamenita pesnikinja Milena Jovović, pa se početkom septembra svake godine u njenu čast održava manifestacija “Milenini izvori”. Ipak, najpoznatiji žitelj Dobrače bio je čuveni vojvoda Jova, koji je po zavičaju poznat kao Jova Dobrača. Fudbalski klub “Dobrača” se takmiči u Trećoj gradskoj ligi.

Galerija slika