InfoFoto: Zoran Petrović

Donje Grbice – selo u kom su ostaci srednjovekovnog Lazarevog grada

Autor: InfoKG
14:00 | Subota, 22 01 2022

Predstavlja jedno od najuređenijih sela, nalazi se severozapadno od grada, udaljeno 11 kilometara. U selo se stiže iz raznih pravaca – putem ka Gornjem Milanovcu, ili preko Gornjih Grbica, a može i preko Svetinje, jer selo ima dobru infrastrukturu i odličnu komunikacijsku povezanost. Naselje je osnovano 1770. godine i nalazi se na nadmorskoj visini od 262 metra.

Graniči se sa Pajazitovom, Gornjim Grbicama, Lužnicama, Cerovcem, Šljivovcem, Dračom, Prekopečom, Kutlovom, Malom Vrbicom i Mironićem. Sastoji se od tri zaseoka: Brdo koje se prostire na obe strane Kopilovačkog potoka i brdima Velikoj i Maloj Kosi; Selište i Buban koje deli potok Klisura i brdo Tovarnica. Kroz selo protiče reka Uglješnica. Na brdu Gradina postoje ostaci srednjovekovnog Knez Lazarevog grada i put dolinom reke Uglješnice koji se naziva Knez Lazarev put.

U selu radi četvorogodišnja škola, izdvojeno odeljenje Osnovne škole “Sveti Sava”, meštanima su na usluzi Dom u Bubanu ambulanta, prodavnica i lovački dom. Seoska crkva je posvećena Svetom Iliji. Litije u selu su u nedelju – po Đurđevdanu.

Mladi su okupljeni i oko Fudbalskog kluba “Sloboda”, koji se takmiči u Prvoj gradskoj ligi. U Donjim Grbicama snimane su i pojedine epizode serije “Selo gori, a baba se češlja” i film “Led”.

Galerija slika