Info

EKSKLUZIVNO: Evo kako će izgledati novi zatvor u Kragujevcu (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Utorak, 07 09 2021

U Kragujevcu je u toku izgradnja novog Kazneno-popravnog zavoda, površine oko 22.000 kvadrata i kapaciteta za 500 lica lišenih slobode, a radovi će biti okončani do kraja sledeće godine. To su potvrdili za InfoKG iz Ministarstva pravde od kog smo dobili ekskluzivno pravo da posetimo i fotografišemo ovo gradilište. Kompleks, koji će se sastojati od 11 objekata, gradi se u blizini postojećeg zatvora u Petrovcu, a vrednost izgradnje i opremanja je 28 miliona evra. 

U Kragujevcu je početkom ove godine otpočela izgradnja novog Kazneno-popravnog zavoda, koji će spadati u red najsigurnijih zatvora u Srbiji i biće zatvorenog tipa, kapaciteta za 500 lica lišenih slobode. 

Kompleks će da se sastoji od 11 objekata, ukupne površine 22.000 kvadrata. Centralni zatvorski objekat će da se prostire na 12.700 kvadrata. Zavod će imati 265 soba, uključujući samice, kao i sobe za osobe sa invaliditetom i bolničke sobe u skladu sa savremenim standardima Evropskih zatvorskih pravila”, saopštili su za InfoKG iz Ministarstva pravde.

Dodaju da će Zavod imati najviši stepen obezbeđenja i biće opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite. 

Na ulazu će se nalaziti neprobojna stakla, KD vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za ručni pretres. Ceo kompleks će biti pokriven sa više stotina kamera za video nadzor i biće ograđen jednim redom ograde i ogradnim zidom. Takođe, ceo kompleks će biti pokriven sistemom termovizijskih kamera najnovije generacije”, poručuju iz Ministarstva pravde. 

Novi Kazneno-popravni zavoda imaće i izdvojeni objekat za posete, a u centralnoj zgradi će se nalaziti medicinski blok sa nekoliko bolničkih soba za lakše slučajeve (sa ultrazvukom i stomatološkom ordinacijom), sportski blok sa terenom za košarku i teretanom, kao i blok za edukacije sa radionicama za upošljavanje osuđenih lica. 

Navedene radionice i generalno obuka osuđenih lica su Upravi za izvršenje krivičnih sankcija izuzetno bitne kako bi se kroz više programa stručnog osposobljavanja nastavila kontinuirana obuka osuđenih lica, s ciljem lakšeg zapošljavanja po isteku zatvorske kazne”, saopštili su iz resornog ministarstva. 

Iz Ministarstva pravde poručili su da će prilikom izgradnje ovog zavoda biti ispoštovani svi međunarodni standardi u pogledu humanog smeštaja, adekvatne zdravstvene zaštite lica lišena slobode i čuvanja osetljivih kategorija, u koje spadaju i lica sa posebnim potrebama.

Sobe će biti opremljene nameštajem interno proizvedenim u KPZ u Nišu, Požarevcu (Zabeli), Sremskoj Mitrovici i VP Domu u Kruševcu čime će se ostvariti značajne uštede u odnosu na tržišne cene i uposliti osuđena lica i štićenici koji su prošli obuku u navedenim ustanovama za ove poslove”, poručili su iz Ministarstva pravde.

Vrednost izgradnje i opremanja novog Kazneno-popravnog zavoda je 28 miliona evra. Od toga, Razvojna banka Saveta Evrope je kreditirala 17 miliona evra, a Republika Srbija sufinansirala sa 11 miliona evra, koji se odnose i na opremanje objekata. 

Izgradnja zatvorskog kompleksa biće okončana do kraja 2022. godine.

Galerija slika