Info

GRIP stigao u Kragujevac, ali epidemije nema

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Utorak, 28 01 2020

U kragujevačkom Domu zdravlja povećan je broj pacijenata sa respiratornim infekcijama i sa simptomima gripa tipa A. Razloga za paniku, međutim, nema, pa ni epidemija u našem okrugu nije proglašena. 

Grip tipa A odlikuju povišena temperatura, malaksalost, grebanje u grlu, kostobolja.

Prehlade, temperatura, glavobolja, problemi sa gornjim respiratornim organima, grip normalne su pojave za ovo doba godine. Krajem januara i početkom februara više građana potraži pomoć lekara, pre svega zbog povratka kolektivima nakon prazničnih odmora i đačkog raspusta. 

Zato je i jedan od osnovnih saveta lekara prevencija, odnosno da građani ovih dana što više izbegavaju kretanje u kolektivima, koliko im to obaveze dozvoljavaju. Takođe, savetuje se starijim osobama da izbegavaju izlaske i šetnje u ranim jutarnjim i večernjim satima, jer "oštar" vazduh ne prija gornjim respiratornim organima. Savet je i ishrana bogata voćem i povrćem, toplim napicima, oblačenje adekvatno vremenskim uslovima, a veoma je važno i redovno provetravanje prostorija u kojima se boravi.

Dobra stvar je što uskoro školarci ponovo odlaze na raspust, pa će se "efekat kolektiva" značajno smanjiti.

Ukoliko ste već "zakačili" temperaturu, glavobolju, prehladu, ono što građani već i sami znaju savetuju nam i lekari - dosta vitamina C i uzimanje nekog od lekova za skidanje temperature poput brufena ili paracetamola. Ukoliko se simptomi ne povuku u roku od tri dana, tada bi trebalo da se obratite svom lekaru.

Zbog virusa AH1N1 u Kliničkom centru Kragujevac od juče su zabranjene posete, jer ovoj zdravstvenoj ustanovi gravitira veliki broj pacijenata iz brojnih gradova, oko dva miliona, pa među njima ima i gripoznih.