Info

FILIP MILIVOJEVIĆ nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije 2021. (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Utorak, 19 01 2021

Nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije 2021. je četrnaestogodišnji Filip Milivojević, učenik osmog razreda Osnovne škole “Jovan Popović”, koji je od ukupno 33 plivača prvi preplivao 33 metra i stigao do Krsta časnog na Šumaričkom jezeru.  

Na Šumaričkom jezeru je 18. put zaredom održana tradicionalna manifestacija Plivanje za krst časni. Za Vitešku titulu "Nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije" nadmetalo se 33 plivača koji su do Krsta časnog morali da preplivaju 33 metra, koji simbolično predstavljaju broj godina Hristovog života. Od 33 plivača koji su se nadmetali za ovu Vitešku titulu osmoro je maloletnika, koji su učestvovali na ovoj manifestaciji uz saglasnost roditelja, a među su bile i dve devojke. Najmlađa učesnica bila je dvanaestogodišnja Saška Ivković, a najstariji četrdesetsedmogodišnji Dušan Đurić.   

Pobedu u ovom nadmetanju odneo je četrnaestogodišnji Filip Milivojević, učenik osmog razreda Osnovne škole “Jovan Popović” i član Plivačkog kluba Pirat. 

Meni je zadovoljstvo bilo to što sam uopšte od 101 prijavljenog kandidata žrebom izvučen da budem među 33 plivača i učestvujem na ovoj manifestaciji. Isplivati na mnogo niskoj temperature na današnji praznik Bogojavljenje je velika čast za mene. Pored toga što se treba pripremiti fizički, potrebna je i psihička priprema. Sve je ovo lako ako smo u glavi jaki”, rekao je Filip Milivojević.   

Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić pobedniku ovogodišnjeg Plivanja za krst časni Filipu Milivojeviću uručili su Vitešku titulu “Nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije“, a ostalim učesnicima prigodne poklone.

Inače, Plivanje za krst časni u Kragujevcu se organizuje od 2004. godine. Manifestaciju su organizovali Šumadijska eparhija i lokalna samouprava, uz podršku ovdašnje Gradske turističke organizacije i Sportskog privrednog društva “Radnički”.

Galerija slika