Info

"Forma Ideale" jedan od lidera srpske industrije nameštaja, uskoro proširenje proizvodnje i nova radna mesta

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Sreda, 24 04 2019

Sektor drvne i industrije nameštaja beleži trend rasta u 2018. godini u odnosu na prethodnu - proizvodnja nameštaja veća je za 6,3 odsto, izvoz za 12, a značajno je i povećanje suficita za 56 miliona dolara. Kragujevačka kompanija „Forma Ideale“ jedan je od lidera u toj oblasti na domaćem tržištu, sa ukupnim godišnjim kapacitetom od 2,5 miliona paketa nameštaja, od čega se 80 odsto plasira kroz izvoz. Do kraja godine najavljuje proširenje kapaciteta i povećanje broja zaposlenih kojih je sada 1700.

Na ove podatke ukazao je Miroslav Miletić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije na konferenciji za medije sa temom stanja u drvnoj industriji u našoj zemlji.

„Ova industrija, koja ima veliki potencijal da privuče strateške partnere,  važna je za Srbiju, pre svega, zbog domaće sirovinske baze i visokog potencijala za razvoj preduzetništva, rast zaposlenosti i regionalni razvoj, rekao je Miletić navodeći da je udeo industrije nameštaja u BDP-u Srbije 1,4 odsto, dok je učešće u ukupnom izvozu 5,7 odsto. 

U 2018. godini, vrednost izvoza proizvoda od drveta, osim nameštaja, iznosila je 340 miliona dolara, dok je izvoz nameštaja dostigao 247 miliona dolara. Ukupan izvoz svih proizvoda od drveta bio je 587 miliona dolara, što je više u odnosu na prethodnu godinu za 85 miliona dolara. Suficit u drvnoj industriji Srbije iznosio 253 miliona dolara i povećan je u odnosu na prethodnu godinu za 56 miliona dolara.

Kragujevačka kompanija „Forma Ideale“ jedan je od lidera u toj oblasti na domaćem tržištu, koja ima ukupni godišnji kapacitet od 2,5 miliona paketa nameštaja, dok se 80 odsto plasira kroz izvoz.

Aleksandar Ružesković, direktor marketinga „Forma Ideale“, kaže da nekoliko stotina prodajnih mesta na četiri kontinenta čini veleprodajnu mrežu te kompanije, a izvozna strategija realizuje se kroz razgranatu mrežu u 44 zemlje Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike. 

„Naš proizvodni proces organizovan je po principu serijske proizvodnje na savremenoj proizvodnoj opremi, uz konstantno praćenje novih svetskih tehnologija u izradi nameštaja. "Forma Ideale" imala je učešće od 21 odsto u ukupnoj vrednosti izvoza nameštaja. Do kraja godine planiramo proširenje kapaciteta i nova zapošljavanja“, najavio je Ružesković.

Predrag Lučić, direktor Regionalne privredne komore Kragujevac kaže da je kompanija "Forma ideale", koja zapošljava 1700 radnika, lider regionalnog razvoja. Najavio je da će do kraja maja biti organizovan Dan dobavljača za tu kompaniju, što će biti odlična prilika za male i srednje kompanije, kao i za startapove iz čitave Srbije, da postanu deo dobavljačkog lanca izvoznika kakav je "Forma Ideale".