InfoFoto: Arhiva - kragujevac.rs

Grad za izgubljene sporove rebalansom izdvojio skoro 4 miliona €

Autor: Branko Vukašinović
11:50 | Petak, 05 11 2021

Odbonici Skupštine grada na današnjoj sednici usvojili su drugi ovogodišnji rebalans budžeta za 2021., između ostalog, zbog nepredviđenih troškova, odnosno jer je grad izgubio spor od Jubrokera. Zbog toga je pozicija u budžetu od 300 miliona opredeljenih za izgubljene sudske sporove povećana na 420 miliona dinara. Deo opozicije je opleo po vladajućoj većini da se pravi razlog za rebalans krije i iza drugih povećanja sredstava za plate, subvencije… 

Sednica Skupštine grada na kojoj je najznačajnija tačka drugi ovogodišnji rebalans budžeta za 2021., krenula je rasrpavom. Iako je vladajuća većina obrazložila da se rebalans usvaja, između ostalog, zbog toga što je grad izgubio spor od Jubrokera. 

U proteklih devet meseci prihodi su se ostvarili u planiranoj dinamici i razlog za rebalans nije u teškoj finansiskoj situaciji. Nemamo problem likvidnosti, prilivi su nam izjednačeni rashodima i na vreme ispunjavamo sve obaveze. Razlozi za rebalnas su na strani rashoda, pa cifru od 300 miliona za izgubljene sudske sporove, planiranih ovogodišnjim budžetom, moramo da uvećamo za 120 miliona i ona će iznosti 420 miliona dinara“, obrazložio je član Gradskog veća za finansije Nenad Stanišić.  

Na ovo su se nadovezali odbornici Zajedno za Šumadiju koji smatraju da postoji još razloga zbog kojih se usvaja rebalans. 

Šef Odborničke grupe ZZŠ Veroljub Stevanović kaže da se rebalans usvaja i zbog uvećanja subvencija za 100 miliona, plata za 48 miliona, korišćenja roba i usluga za 65 miliona… Napominje i da se stavka koja se odnosi na izgubljene sudske sporove ne uvećava za 120 nego za 98 miliona.  

Na to se nadovezao i njego stranački kolega, odbornik Ivica Samailović koji tvrdi da Kragujevac tone i da nema kapitalnih investicija iz gradskog budžeta, posebno onih koje se odnose na sela. 

Sedam godina pričate o novcu za bunare, a jedan jedini niste uradili”, rekao je Samailović. 

Dodao je da gradska vlast čeka izbore da bi podnela krivične prijave protiv odgovorih zbog problema sa rekonstrukcijom Gradske tržnice, da bi posle pričala kako se bori protiv kriminala. 

Sve u svemu, smenjivali su se odbornici vlasti i opozicije za govornicom i optuživali jedni druge, a na kraju je glasovima većine odbornika usvojen drugi rebalans budžeta za 2021.