InfoFoto: Arhiva - kragujevac.rs

Usvojen BUDŽET ZA 2023. "težak" 10,5 milijardi, “lomila se koplja” oko toga da li je razvojni ili ne

Autor: InfoKG
15:00 | Utorak, 06 12 2022

Skupština grada na današnjoj sednici usvojila je budžet za 2023. koji je planiran u iznosu od oko 10,5 milijardi dinara, što je za 7,4 odsto više u odnosu na ovogodišnji. Između odbornika vladajuće koalicije i opozicije "lomila su se koplja" oko toga da li je ovaj budžet razvojni ili ne. 

Član Gradskog veća za finansije, prof. dr Nenad Stanišić naglasio je da je budžet za 2023. socijalno i društveno odgovoran, razvojan i realan, kao i da se zasniva na dva stuba. 

Prvi je uspešan rast i razvoj kragujevačke privrede koja uprkos svim krizama beleži pozitivne trendove.  Projekovana je stopa rasta kako u realnom tako i u nominalnom iznosu. Kragujevac beleži porast broja zaposlenih, samo u ovoj godini preko 2.000 ljudi, uprsko što se dešavalao sa Fiatom i drugim kompanijama. Raste prosečna plata, u toku proteklih godinu dana plata u Kragujevcu je porasla za 15 procenata. Drugi stub je efikasnij rad Gradskih uprava. Pored toga, zainteresovanost investitora za kupovinu zemljišta ne jenjava. Očekujemo dalji rast i prihod od prodaje gradskog građevinskog zemljista”, rekao je Stanišić.

Dodaje da rashodna strana buždeta za 2023. ima tri stuba. 

Prvi je sposobnost budžeta da apsorbuje i odgovori svim izazovima energetske krize. Ovaj budžet je otvorio prostor da se uspešno odgovori svim tim izazovima i da funkcionisanje grada ne bude ugroženo u narednoj godini koliko god ona izazvona bila. Drugi stub omogućava veća ulaganja u svim obalstima društvenog života u našem gradu. Treći stub je dalji rast investicija finansiranih lokalnim budžetom koji će se posebno intezivirati u predstojećoj godini. Investiciona ulaganja u osnovna sredstva uvećana su za preko 16 procenata. Prvi prioritet je unapređenje saobraćajne infrasturkture, rehabilitacija ulica u gradu i na seoskom području. Akcenat je i na ostalim vidovima infrastrukture. Za to će biti opredeljeno 500 miliona dinara, a to je za 200 miliona više nego ove godine.  Za ravoj kanalizacione mreže biće uloženo  230 miliona dinara. Drugi priortiet je dalje uređenje centralnog gradskog jezgra. To su završetak Trga vojvode Raodmira Putrnika za pta je opredeljeno 350 miliona dinara i dalje rad na rekonstrukciji fasada za šta je opredeljeno 100 miliona u narednoj godini. Treći prioritet je stvaranje boljih uslova za smeštaj naših najmlađih, odnosno za sanaciju i rekonstruckiju ali i i izgradnju predškolskih i školskih obejakat. Tu je opredeljeno i 60 miliona dinara za izgradnju potpuno novog obdaništa, ali su opredeljna sredstva i za mnoge druge obejkte. Više sredstava naći će se i za subvencije građanima i poljoprivrednicima. Za podršku i razvoj sela kroz subvencije opredeljeno je 70 miliona dinara, što je za 20 više nego ove godine. Planiramo da damo subencije građanima za energetsku efikasnost”, kaže Stanišić. 

Nekadašnji gradonačelnik Kragujevca, narodni poslanik i odbornik Veroljub Stevanović se ne slaže sa Stanišićem da je budžet za 2023. razvojni. 

Praktično gledano budžet je urađen kako treba, ali politički gledano, nije na gospodinu Stanišiću da ga tumači. Rekli ste da je ovo razvojni budžet i potencirali ste investicije, a on to uopšte nije. Budžet za 2023. iznosi oko 10,5 milijardi, a to je za milijardu više nego za ovu godinu. Prihodna strana, je 9,7 milijardi i još na to 847 miliona iz nekih drugih izvora. Mene zanima koji su to izvori? Rashodna strana je uvek najbitnija. Imate što se zapsolenih tiče rashode uvećane za 18 odsto, iznose 2,1 milijardu dinara, a u isto vreme ove godine ste imali oko 1,7 milijardi, to je uvećanje negde oko 18 odsto. To ide na plate zaposlenih. Najvažniju stvar koju treba pomenuti je koliko se tačno zna kako ta sredstva trošimo. Da li je ovaj budžet razvojni. Nije, jer sve nabojane investicije to nisu. Nije rekonstrukcija fasade invecticija, a ni zamena dotrajalnih vodvodnih instalacija, to je održavanje", rekao je Stevanović. 

Narodni poslanik i odobrnik u Skupštini grada, Nikola Nešić složio se sa konstatacijom Veroljuba Stevanovića da budžet za 2023. nije razvojni, ali je napomenuo da je tehnički dobro napisan.   

Razvojni ili ne, odlukom većine odbornika usvojen je budžet za 2023. 

Odbornici su pored ostalog razmatrali i usvojili Kadrovski plan zaposlenih u gradskim upravama i stručnim službama za 2023. godinu, a na predlog gradonačelnika Nikole Dašića za člana Gradskog veća za komunalne delatnosti tajnim glasanjem izabrana je Maja Angelovska. Opširnije ovde: Angelovska nasledila Maksimovićevu fotelju.

Na današnjoj sednici usvojena je i odluka o izmenama lokalnih komunalnih taksi, čiji je iznos u skladu sa zakonom usklađen sa promenom godišnjeg indeksa potrošačkih cena. Lokalne komunalne takse za držanje motornih, drumskih i priključnih vozila koje se plaćaju prilikom registracije uvećane su za 10 do 15 posto u zavisnosti od kubikaže i vrste vozila, dok će komunalna taksa za isticanje firme biti uvećana za pet do 10 procenata. U istom iznosu, odlukom odbornika, uvećana je i naknada za korišćenje javnih površina, koja se usaglašava sa rastom odnosno promenom potrošačkih cena.