InfoFoto: ite.gov.rs

IBM zainteresovan za korišćenje kapaciteta Državnog data centra u Kragujevcu

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Četvrtak, 12 09 2019

Još jedan svetski IT gigant zainteresovan je za korišćenje kapaciteta Državnog data centra u Kragujevcu, a reč je o kompaniji IBM. Tim povodom, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Mihailo Jovanović i regionalna direktorka kompanije IBM, Nataša Sekulić potpisali su Memorandum o razumevanju.

Jedan od najvećih pokazatelja ogromnog regionalnog i svetskog potencijala i visokog tehničkog i bezbednosnog kvaliteta budućeg Državnog data centra u Kragujevcu jeste zainteresovanost svetskih IT giganata za korišćenje komercijalnih kapaciteta ovog centra. Namera nam je da zajedno uspostavljamo i eksploatišemo infrastrukturu unutar Državnog data centra (cloud sisteme, sisteme bezbednosti podataka i dr.), kao i da koristimo nove tehnologije poput veštačke inteligencije, IoT, blokčejna u svrhu razvoja eUprave. Ukoliko bi velike IT kompanije odlučile da otvore svoj data centar u Srbiji to bi bilo od neprocenjivog značaja za dalji razvoj IKT sektora u Srbiji”, izjavio je Jovanović, a objavljeno je na sajtu Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Inače, memorandumi o razumevanju do sada su potpisani sa kompanijama Microsoft i Oracle, kao i Bankom Poštanska štedionica.

Podsetimo, u Kragujevcu je početkom jula počela izgradnja Državnog data centra za upravljanje i čuvanje podataka u koju će Vlada Republike Srbije uložiti više od 30 miliona evra. Na parceli od četiri hektara, koja se nalazi iza Centra za strna žita, biće izgrađeno 11.000 kvadratnih metara Državnog data centra, koji će se sastojati od dva objekta. U Državnom data centru u Kragujevcu biće smešteno oko 1.200 rek ormana. Izgradnja Državnog data centra, koji će biti pet puta veći od postojećeg u Beogradu, biće okončana za godinu dana. 

Izvor: Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i InfoKG