Info

Kopije podataka 6,5 miliona građana smeštene u kragujevačkom Državnom data centru (FOTO)

Autor: InfoKG
11:00 | Utorak, 19 04 2022

Kopije podataka oko šest i po miliona građana Srbije iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja smeštene su u Državnom data centru u Kragujevcu, piše RTS. 

Potpisivanjem ugovora između Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja kopije podataka su smeštene u Državnom data centru u Kragujevcu i to omogućava brži i kvalitetniji razvoj elektronskih usluga za građane.

Naime, usluge kao što su eVrtić, elektronski upis, moja srednja škola, jedinstveni informacioni sistem prosvete i mnogi drugi se zasnivaju zapravo na podacima iz Centralnog registra obaveznog sicijlanog osiguranja. Cilj je da građani ne budu kuriri koji će ići od šaltera do šaltera i nositi svoje podatke u papirnim formam, već da elektronski razmenjujemo podatke između državnih institucija”, rekao je direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Mihailo Jovanović. 

Ovo je naša sekundarna lokacija. Primarna lokacija se takođe nalazi u državnom data centru u Beogradu, tako da ovi podaci se sada čuvaju na najsigurnijem mestu u Republici Srbiji i možemo da budemo zahvalni što postoji jedna ovakva institucija”, izjavio je direktor Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Nebojša Tomić.

Pored svetskih kompanija, u data centrima u Beogradu i Kragujevcu trenutno oko 50 državnih institucija čuva podatke. Zahvaljujući tome je i razvijena savremena elektronska uprava i građani sve svoje poslove sa državom mogu da završe preko interneta, tačnije portala eUprava. 

Izvor: RTS