Kragujevac obeležava Svetski dan mentalnog zdravlja

Utorak, 09 Oktobar 2018 14:00Autor: Branko VukašinovićFoto: Ilustracija - Arhiva/kragujevac.rs

Povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra, u Kragujevcu će od sutra do ponedeljka, 15. oktobra, biti organizovan niz aktivnosti na nekoliko lokacija u gradu. Reč je, između ostalog, o uličnoj akicji, sportskom takmičenju, promociji na Sajmu zdravlja i tribini.  

Ulična akcija biće održana sutra od 11 do 13 časova na Trgu kod krsta. Akciju će podržati direktor Centra za mentalno zdravlјe u Trentu, dr Klaudio Agostini i predsednik Asocijacije Trentino za Balkan, Mauricio Kamin. Nakon toga, u Svečanoj sali Skupštine grada od 14,30 časova biće potpisan novi dvogodišnji ugovor o saradnji između  Udruženja osoba sa mentalnim smetnjama Luna 2015 i Asocijacije Trentino za Balkan. 

Sportsko takmičenje članova Udruženja “Luna 2015” i drugih organizacija biće održano u četvrtak, 11. oktobra, od 10 do 14 časova u Sportskom centru “Iskra”. Učesnici će se nadmetati u stonom tenisu, atletici, boćanju i pikadu.

Svečanost povodom obeležavanja trogodišnjice rada Udruženja osoba sa mentalnim smetnjama “Luna 2015” biće upriličena u petak, 12. oktobra, od 18 časova u Sportskom cntru “Iskra”. Svečanosti će prisustvovati ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović. 

Na štandu Doma zdravlja na Sajmu zdravlja u subotu, 13. oktobra, biće organizovan skrining na depresivne i anksiozne poremećaje, kao i demenciju. 

Obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja u Kragujevcu biće okončano tribinom "Zdravi načini života za zdravlјe dojki" koja će biti odrana u ponedeljak od 17 časova u Crvenom krstu. Predavači na tribini biće onkolog Jasmina Nedović i nutricionista Ana Cogolјević.

Aktivnosti u okviru obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja organizuju Dom zdravlja, Savetovalište za mentalno zdravlјe i Udruženje osoba sa mentalnim smetnjama "Luna 2015".

Najnovije vesti iz ove kategorije