InfoFoto: kragujevac.rs

Kragujevački INVEST EKSPO 17 i 18. marta na Šumadija sajmu

Autor: InfoKG
12:00 | Petak, 14 01 2022

Kragujevac će 17. i 18. marta biti domaćin Sajma privrede i investicija INVEST EKSPO 2022, koji organizuje Šumadija sajma, uz podršku Privredne komore Srbije i lokalne samouprave. Ovo okupljanje predstavlja platformu za promociju međunarodnih i domaćih investicionih i razvojnih projekata, potencijala gradova i opština Srbije, kompanija kao nosioca razvojnih i investicionih projekata, turističkih lokacija, vlasnika komercijalnih nekretnina, ali i industrijskih zona, naučno – tehnoloških parkova, inovativnih start apova...

"Privredna komora Srbije i Šumadija sajam prepoznali su pravi trenutak za predstavljanje potencijala grada Kragujevca. U susret takvom sajmu, veliko mi je zadovoljstvo da pozovem investicioni svet da nam se ovde pridruži u martu. Kragujevac i čitav region Šumadije već godinama ostvaruju rekordne rezultate i jedan smo od najbitnijih faktora koji utiču na spoljnotrgovinski bilans privrede Srbije. Samo u odnosu na 2020. godinu u referentnim mesecima beležimo rast izvoza za 30 posto. Grad Kragujevac je lokomotiva čitavog privrednog razvoja Šumadije po svojim investicionim potencijalima i pristupu razvoja investicionog ambijenta. To jedan od razloga što je Kragujevac, pored Beograda i Novog Sada imao priliku da se u okviru najveće svetske investicione manifestacije Ekspo Dubai predstavi stranim investitorima. Kragujevac je ozbiljan industrijski centar u Evropi i to je razlog zašto nećemo dopustiti da živimo na tom talasu prepoznavanja. Grabimo dalje i namećemo se, u nameri da zadržimo lidersku poziciju i interancionalizujemo našu privredu. INVEST EKSPO je još jedna prilika da predstavimo to što jesmo”, poručio je gradonačelnik Nikola Dašić.

Privredna komora Srbije je odlučila da podrži organizaciju ovog sajma imajući vidu značaj intenziviranja investicionih aktivnosti za dalje podsticanje poslovnih aktivnosti na teritoriji Srbije. Grad Kragujevac je jedan od najznačajnijih poslovnih i nvesticionih habova u ovom delu Jugoistočne Evrope zato što i dalje beleži značajan priliv stranih direktnih investicija. Referentni investitori poput Janfenga ili Vakernojsona odlučili su da reinvestiraju u Kragujevac, a od toga nema bolje potvrde da je Kragujevac investiciono atraktivna lokacija. Ovakav sajam potreban je Srbiji i može da doprinose podsticaju priliva stranih direktnih investicija i intenziviranju poslovnih aktivnosti”, kazao je direktor Regionalne privredne komore Šumadije i Pomoravlja, Predrag Lučić.

Sajam privrede i investicija za Šumadija sajam predstavlja investicioni projekat i priliku da Kragujevac koji beleži ozbiljan iskorak prezentuje svoje potencijale. Kragujevac je rasadnik privrednih dešavanja. Pored poziva koji upućujemo privrednicima i lokalnim samoupravama, očekujemo kompletan bankarski sektor i osiguravajuća društva. To je prilika da kroz ovaj sajam predstavimo reprezente grada Kragujevca, poput privrednika, Univerziteta ili recimo Energetike. Želimo da napravimo jedan ozbiljan biznis forum i da Kragujevac koji su pored ostalih prepoznali Fijat, Simens, a sada i Škoda, predstavimo na najkvalitetniji način”, rekao je direktor Šumadija sajma, Aleksandar Lazović.