InfoFoto: srbija.gov.rs

Krizni štab dao preporuku za TREĆU DOZU vakcine protiv COVID-a 19

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Četvrtak, 29 07 2021

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID 19 odlučio je da se omogući davanje treće doze vakcine protiv Korona virusa, posebno rizičnim grupama. To su osobe koje imaju imunodeficijentna stanja i različita hronična oboljenja, osobe sa smanjenom dužinom imunog odgovora posle vakcinacije, kao i osobe koje su imale transplantaciju organa i koje su na hemodijalizi.

Preporuka Koordinacionog tela za imunizaciju je da postoji potreba za trećom dozom, ali se takva istraživanja u svetu još uvek rade i nema konzistentnih zaključaka, osim činjenice da je potrebno vreme praćenja postvakcinalnog imuniteta.

Krizni štab je preporučio da u prvoj grupi treću dozu vakcine dobiju osobe koje imaju imunodeficijentna stanja i različita hronična oboljenja, osobe sa smanjenom dužinom imunog odgovora posle vakcinacije, kao i osobe koje su imale transplantaciju organa i koje su na hemodijalizi.

U ovom momentu to je grupa koja je prepoznata da joj je potrebno pojačanje postvakcinalnog imuniteta trećom dozom, šest meseci nakon prijema druge.

Prvu dozu vakcine primilo je 49,7 odsto punoletnog stanovištva, što je 2.684.000 građana i nije dovoljno da bi se sprečilo širenje bolesti. Obe doze primilo je 47,6 odsto građana Srbije.