Info

Libijac i Azerbejdžanac studiraju na Ekonomskom: U Kragujevcu nam je kao kod kuće (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Utorak, 15 06 2021

Kragujevački Ekonomski fakultet nakon gotovo četiri decenije ponovo među studentima ima i one inostrane, tačnije dvojicu iz Libije i Azerbejdžana. Oni su oduševljeni gradom na Lepenici, iako kažu da im je u početku bilo teško da se snađu dok nisu savladali jezik.  

Tridesetogodišnji Mustafa Almaghrawi iz Libije i dvadesetogodišnji Mubariz Farzaliyev iz Azerbejdžana spletom različitih okolnosti došli su u Kragujevac. Mustafa je u svojoj zemlji dobio stipendiju za učenje srpskog jezika, dok se Mubariz zbog košarke prvo preselio u Crnu Goru, a potom u Kragujevac. Mustafa je danas apsolvent Ekonomskog fakulteta i do kraja studija mu je ostalo još pet ispita, dok je Mubariz na drugoj godini studija. 

U Kragujevcu se osećam kao kod kuće. Lepo mi je ovde imam mnogo drugova. Na fakultetu su me svi lepo prihvatili. Ovde mi se sviđa sve, hrana je drugačija, nije kao u Libiji, gulaš obožavam”, rekao je student iz Libije Mustafa Almaghrawi, 

Kad sam došao ovde prvo mi je veliki problem bio što ne znam jezik, sad sam ga savladao, pa mi je mnogo bolje. Ovde mi se najviše sviđaju društvo i kultura. Hrana je slična kao u Azerbejdžanu i mnogo mi se sviđa”, kaže student iz Azerbejdžana Mubariz Farzaliyev.

Na kragujevačkom Ekonomskom fakultetu kažu da su pre ove dvojice osamdesetih godina imali jednog stranog studenta iz Nigerije. Za Mustafu i Mubariza imaju samo reči hvale.  

Naši planovi su vezani za sve to što je inicijalna kapisla od strane ovih momaka i svih koji će doći, a to je da pokušamo za početak makar na master studijama da akreditujemo jedan studijski program na engleskom jeziku, a posle i na osnovnim studijama. Veoma me raduje kao dekana činjenica da ponovo imamo strane studente i da jednostavno Ekonomski fakultet kragujevačkog Univerziteta postaje sve atraktivniji”, dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, prof. dr Petar Veselinović. 

Mustafa i Mubariz još uvek nisu odlučili da li će nakon studija ostati u Kragujevcu da žive. Kažu da to zavisiti od toga da li će pronaći odgovarajući posao u srcu Šumadije. S obzirom na to da smatraju da su Srpkinje veoma lepe, ne kriju da će možda i ljubav presuditi u donošenju ove odluke.

Galerija slika