InfoFoto: Zoran Petrović

Mala Vrbica – selo sa Streljačkim klubom “Milisav Čolović”

Autor: InfoKG
10:00 | Subota, 21 05 2022

Malo selo, severozapadno od Kragujevca, udaljeno 25 kilometara. U selo se stiže iz više pravaca – putem ka Topoli, pa preko Stragara, ili putem ka Gornjem Milanovcu preko Dobrače. Naselje je osnovano 1809. godine. Naziv sela potiče od velikog broja vrba koje su nekad rasle na močvarnom terenu na kome je selo formirano. Naselje sa ovim nazivom postoji i u opštinama Kladovo i Mladenovac. Mala Vrbica se nalazi na nadmorskoj visini od 357 metara.

Graniči se sa selima Ugljarevac, Veliki Šenj, Mironić, Donje Grbice, Kutlovo i Dobrača. Kroz selo protiče Vrbička reka, koja se uliva u Uglješnicu. Posle Drugog svetskog rata ovde je izgrađena hidrocentrala koja je snabdevala električnom energijom meštana Male Vrbice i Velikog Šenja. U to vreme to su bila prva elektrificirana sela u Šumadiji. Temelji te hidrocentrale i danas postoje, koja je prestala sa radom i stavljena je van upotrebe kada je struja sa glavne mreže došla u selo.

U naselju postoji Dom kulture, sagrađen sedamdesetih godina prošlog veka. Iz ovog sela je Milisav Čolović, jedan od najuspešnijih strelaca Kraljevine Srbije, odlikovan Karađorđevom zvezdom. Na toj tradiciji i danas u selu postoji Streljački klub “Milisav Čolović”. Litije su Mali Spasovdan. 

Izvor: Pamćenje nacionalnog korena - Azbučnik kragujevačkih sela, Kragujevac 2011.

Galerija slika