Info

Medicinski fakultet u procesu akreditacije TRI NOVA STUDIJSKA PROGRAMA

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Četvrtak, 16 01 2020

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu predao je dokumentaciju za akreditaciju tri nova studijska programa - master iz regenerativne medicine, kao i ishrane i suplementacije, a u oblasti doktorskih studija namera je uvođenje zajedničkog programa sa Ekonomsim fakultetom u našem gradu za menadžment u sistemu zdravstvene zaštite. 

Ovo je najavio dekan FMN, prof. dr Vladimir Jakovljević, na koktelu koji je upriličio za zaposlene, nastavnike i saradnike, nenastovno osoblje i predstavnike medija povodom praznika. 

Vest broj jedan za FMN u 2019. godini bila je pozicioniranje kragujevačkog Univerziteta na šangajskoj listi iz oblasti kliničke medicine, i to vrlo visoko za startnu poziciju između 201 i 300 otog mesta, smatra Jakovljević: "To je rezultat dugogogodišnjeg rada, ali i stvar koja obavezuje, jer taj rezultat moramo da održimo. Mi ćemo preuzeti sve mere da se što više nastavnika i saradnika, jer ovo je jedna velika intelektualan snaga, aktivno uključi u naučno-istraživači rad našeg fakulteta. Uspeli smo da se u prethodnoj godini vratimo radu i da iz nekih tubrulentnih struja uplovimo u neke mirne vode. To nas obavezuje da ova godina bude nastavak svega onoga što je u 2019. bilo dobro, ali i početak nekih novih aktivnost".

U tom smislu prof. Jakovljević naglasio je da je krajem prošle godine FMN predao dokumentaciju za akreditaciju tri nova studijska programa – jednog na doktorskim studijama i dva master programa. U procesu akreditacije su master iz regenerativne medicine, koji je obaveza FMN u okviru Erazmus programa; a drugi je ishrana i suplementacija, za koji postoji veliko interesovanje i van granica naše zemlje, jer je atraktivan kako za lekare tako i za farmaceute, profesore fizičke kulture, fizioterapeute i ljude koji rade u sportu. "To je prilično neistraženo područje i niko do sada nije napravio program i diplomu koja će nekome verifikovati da može da se bavi ovom problematikom", objasnio je Jakovljević. U oblasti doktorskih studija radi se na uvođenju zajedničkog  programa sa Ekonomsim fakultetom u Kragujevcu za menadžment u sistemu zdravstvene zaštite. "Inicijalna kapisla je uspešana realizacija programa Master menadžment u sistemu zdravstvene zaštite, koji se već dve godine realizuje na našem fakuletu i koji je dobro prihvaćen i posećen", rekao je dekan. 

Prema rečima dekana Jakovljevića, FMN je sve atraktivniji za studente iz inostranstva, pa je u planu uvođenje nastave na engleskom jeziku na osnovnim studijama, pre svega medicine.

Medicinski fakultet u Kragujevcu ima devet studijskih programa i u iščekivanju je akreditacije tri nova, kako je gore pomenuto.