Info

Načelnik Malešić za InfoKG: Kakva je bezbednosna slika Kragujevca?

Autor: Jovana Mladenović
13:34 | Ponedeljak, 23 05 2016

Bezbednost Kragujevčana je na zavidnom nivou, organizovanih kriminalnih grupa nema, krivična dela koja se beleže nisu ništa neubičajeno za grad ove veličine i sveukupno gledano, ne dešava se ništa alarmantno u toj meri da bi grad odskakao u statistici. Ovo je u razgovoru za InfoKG objasnio načelnik PU Kragujevac, Slobodan Malešić, dajući nam opštu sliku situacije u gradu koja je pod njegovom ingerencijom.

"Ne znači da bezbednost ne može biti poboljšana u narednom periodu. Kada sam postavljen na mesto načelnika policije pozitivno sam ocenio bezbednosnu situaciju u gradu. Bilo je, naravno, incidenata koji se neminovno dešavaju sporadično u gradu ove veličine", kaže Malešić.

Preventivno delovanje, noćni život pod budnim okom policije

Primetno je veće prisustvo policijskih službenika na terenu, brži izlazak na lice mesta, a naročito kada je reč o uniformisanim licima. Građani komentarišu sve češće kontrole noćnih klubova, generalno svi pričaju o tome da je policija mnogo aktivnija u zadnje vreme. "Akcenat u radu policije u ovom trenutku je na preventivi. To uliva veću sigurnost kod građana i odvraća potencijalne prestupnike. Uvek težimo da poboljšamo procenat rasvetljavanja krivičnih dela i da održimo stabilan red i mir", objašnjava Malešić. Kaže da kontrola noćnih klubova i ugostiteljskih objekata spada u redovne obaveze koje se sprovode po unapred utvrđenom planu i u saradnji sa institucijama kao što su Poreska policija, Tržišna inspekcija. Primetno je da je smanjen broj narušavanja bezbednosne atmosfere u ovim objektima. Represivno se radi i na sprečavanju prodaje droge, generalno se kontroliše noćni život, pa i roditelji mogu manje da brinu za omladinu. Kragujevac je tranzitni pravac za transport droge sa Kosova, Albanije, Crne Gore. Intenzivno se radi na prekidanju tih krijumčarskih lanaca. Poslednjih meseci otkrivene su četiri laboratorije za proizvodnju droge. To je u samom vrhu prioriteta u radu policije.

Nema teških krivičnih dela i "zelenaša", lopovi sve kreativniji

Prema Malešićevim rečima, Kragujevac nije prepoznatljiv po izvršenim teškim krivičnim delima. Najzastupljenija su krivična dela u oblasti imovinskih delikata - teške krađe i krađe. Ponekad građani i sami, uslovno rečeno, olakšavaju kradljivcima tako što ne zaključavaju vrata, kapije, naročito u prigradskim i seoskim područjima gde misle da se svi znaju i da nema opasnosti. Na meti su i objekti u kojima niko ne boravi, poput vikendica i kuća čiji vlasnici rade u inostranstvu. U tim slučajevima rad policije otežava što se krivična dela prijavljuju mesecima nakon što su izvršena. Prodavnice su bez video nadzora, a bez namere da minimizira situaciju, kaže i da ima dosta lažnih prijava. Nedavno se desilo da je jedno lice opljačkalo 5 žena tokom istog jutra, svaki put je menjao jakne i dukseve, pare je odmah trošio vraćajući svoje dugove. Policija ga je ipak "uhvatila" i vratila tim gospođama stvari", priča načelnik i dodaje da "porasta broja krivičnih dela nema, naprotiv, beleži se blago smanjenje, a veći procenat rasvetljavanja događaja. Ređi su prekršaji poput tuča, vređanja, nasilničkog ponašanja. Broj maloletnih izvršilaca krivičnih dela je nepromenjen u odnosu na prošlu godinu, ali je broj krivičnih dela povećan jer jedan izvršilac počini veliki broj, imali smo slučaj 33, a reč je o krivično neodgovornom licu jer nema navršenih 14 godina. Građani mogu da budu spokojni jer organizovanog kriminala nema, uz napomenu da se kriminalnom grupom smatra i kada tri lica zajedno ukradu, primera radi, pazar u prodavnici, ali da to nije organizovani kriminal. Hapšenjem tri kriminalne grupe u Kragujevcu i Aranđelovcu krajem marta i početkom aprila  svima smo stavili do znanja da prema onima koji su uplovili u kriminalne vode nema tolerancije, kaže Malešić.

Građani slabo sarađuju s policijom, formiran Savet za bezbednost

Bezbednosna kultura građana, ipak, nije na zavidnom nivou, a oni su važni saradnici policije. Kod građana je i dalje zastupljena svest da je cinkarenje ako prijave komšiju za koga znaju da je izvršilac nekog krivičnog dela ili se bavi kriminalnim radnjama, narušava javni red i mir, pa radije "gledaju svoja posla". Međutim, oni bi trebalo da budu svesni da ako ga prijave, kao što se radi u zapadnim zemljama, živeće u bezbednijem okruženju i sigurnije će se osećati njihova porodica. Ovde se vidi i pomak, polako se građani ipak ohrabruju da se više obraćaju policiji.

Prema informacijama o aktivnostima policije koje se sve više pojavljuju u medijima mogao bi se steći utisak da je više i kriminalnih radnji u gradu. Međutim, reč je samo o tome da su ovakve informacije sada dostupnije, a ne da je trend izvršenja krivičnih dela u porastu. "U javnost plasiramo informacije koje smatramo bitnima i korisnima, koje šalju poruku da smo prisutni i efikasni, tako je naš rad transparentan i građani vide da se policijski službenici bore protiv svih vidova kriminala. Normalno je i da za neke događaje u kojima je zapažen rezultat javnost nikad ne sazna zbog daljeg operativnog rada", kaže načelnik.

Naglašava da ima odličnu saradnju sa svim relevantnim institucijama, pre svega pravosudnim organima, Poreskom i Komunalnom policijom, Centrom za socijalni rad, Crvenim krstom, nevladinim organizacijama. Nedavno je pokrenut i rad Saveta za bezbednost, a Malešić je proglašen zamenikom predsednika Saveta. "Od 2009. godine bio je u fazi hibernacije i funkcionisao samo na papiru, što je manjkavost koja se mora ispraviti. Rad Saveta biće organizovan tako da doprinosi što većoj bezbednosti Kragujevčana, a u njemu će biti angažovani predstavnici svih relevantnih institucija lokalne samouprave, uključujući pre svega PU, zdravstvo, školstvo, pravosuđe. Kragujevcu je neophodna tehnička oprema, poput video nadzora koji imaju svi veliki gradovi i nadam se da će čelnici grada imati sluha za ovo. Bezbednost dece treba osigurati uređenjem trotoara, zaštitnih ograda oko škole... Sve ovo su stvari koje se mogu uraditi preko Saveta. Za sve to su potrebna značajna sredstva, a obezbeđuju se, recimo, iz novčanih kazni za saobraćajne prekršaje", objašnjava načelnik značaj ovakvog tela.

Strogi nadzor zaposlenih u PU

Nisu samo prestupnici pod budnim okom načelnika policije. Motri i na sve zaposlene u kragujevačkoj PU. "Najzadovoljniji sam što najveći broj zaposlenih časno radi svoj posao. Verovatno ima i onih koji se bave nezakonitim radnjama i uvek ću se zalagati da takvi odu iz službe. Zaposleni moraju da se zapitaju da li pružaju 100 odsto svojih mogućnosti, oni koji ne koriste maksimalno svoje kapacitete to moraju da promene. Već se vidi pozitivan pomak u tom pravcu. Svaki pojedinac mora odgovorno i efikasno da radi, počev od onih na šalteru, do policajaca na terenu. Rezultati se postižu samo kada svi kao celina i tim dobro radimo", jasan je Malešić.

On ne može da precizira da li je rad u Kragujevcu u njegovom dugoročnom planu jer to, kako kaže, ne zavisi od njega. "Na predlog direktora policije raspoređen sam na ovo radno mesto, što je velika čast i obaveza. Rukovodstvo MUP-a Republike Srbije donosi kadrovske odluke, a ja ću se uvek, bez obzira gde se nalazim u bliskoj ili daljoj budućnosti, truditi da kao profesionalac pružim maksimum u radu. U Kragujevcu ću biti dok mi nadležni ne kažu da idem na drugo mesto", zaključio je Malešić.