InfoFoto: arhiva

Nastavljaju se procedure vantelesne oplodnje

Autor: InfoKG
10:00 | Utorak, 19 05 2020

Pripreme za procedure vantelesne oplodnje, koje su bile stopirane zbog pandemije Korona virusa, nastavljene su od ove nedelje u Službi za zdravstvenu zaštitu žena kragujevačkog Doma zdravlja.

Služba je od ponedeljka ponovo na usluzi budućim majkama koje su upućene na vantelesnu oplodnju u Centar za vantelesnu oplodnju Kliničkog centra Kragujevac.

Svaki šesti par u Srbiji suočava se sa problemima začeća a oko 3.500 do 4.000 parova godišnje podnese zahtev za ovu metodu koju finasira Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Žene koje su iscrpele sve mogućnosti u borbi sa sterilitetom mogu da se podvrgnu vantelesnoj oplodnji, a gornja starosna granica žena je 42 godine.

Grad Kragujevac je za potrebe veštačke oplodnje iz gradske kase izdvojio 4 miliona dinara, navodi načelnik Gradske uprave za društvene delatnosti i poslove sa građanima Nikola Ribarić, koji je dodao da će lokalna samouprava finasirati vantelesnu oplodnju za sve parove koji su se za ovu metodu prijavili prošle godine.

U Službi za zdravstvenu zaštitu žena u Domu zdravlja sve je spremno za pripremu žena koji će koristiti metodu vantelesne oplodnje.

Sa pripremljenom dokumentacijom i urađenim potrebnim analizama pacijentkinje odlaze u Klinički centar u okviru koga se obavlja vantelesna oplodnja.

Lekari savetuju sve buduće majke koje će se podvrgnuti metodi vantelesne oplodnje da strogo slede uputstva i savete ginekologa.

Mere opreza potrebno je podići na viši nivo zbog epidemije Korona virusa.

U proceduru mogu da uđu svi pacijenti koji su negativni na trijažni upitnik i nemaju temperaturu.

Pacijenti koji imaju neki od simptoma spadaju u grupu onih kod kojih će se ponoviti više testova kako bi se dokazalo da su negativni. Ispitivanje se odnosi i na žene i muškarce.

Sličan protokol važi i za svo osoblje koje radi u klninikama za vantelesnu oplodnju.

Nova pravila su odredila da se moraju prilagoditit uslovi rada, broj osoblja u jednoj prostoriji u isto vreme, vremenski razmak između pojedinih pacijenata gde se striktno poštuje da samo jedan pacijent može da bude prisutan u prostoru i da mora da protekne određeni period vremena između dve procedure kako bi bio sterilisan ceo prostor.

Izvor: RTK

Izvor: RTK