Info

Nikolić obećao REDOVNE izveštaje Kriznog štaba, 8 dana od tada Kragujevčani i dalje u rebusu o epidemiološkoj situaciji

Autor: Jovana Mladenović
16:28 | Četvrtak, 02 04 2020

Ni osam dana nakon prve konferencije za medije Kriznog štaba grada Kragujevca, na kojoj je gradonačelnik Radomir Nikolić obećao da će se na isti način od sada "redovno obraćati građanima, kako bi bili direktno informisani o borbi protiv Korona virusa", ni traga, ni glasa od tog istog Kriznog štaba, a kamoli redovnog davanja informacija.

Za Kragujevčane je, istini za volju, pored vanrednog stanja zbog COVID 19 na nivou države, vanredno stanje i to što je gradonačelnik uopšte održao ikakvu konerenciju, ali su se bar u ovim okolnostima svi verovatno nadali da će obećanje o redovnom izveštavanju biti ispunjeno.

Od tada je prošlo osam dana, a nije održana nijedna konferencija Kriznog štaba koji čine predstavnici svih relevantnih institucija u gradu poput Kliničkog centra (direktor Sazdanović se na prvoj konferencji nije ni pojavio, prim.aut.), Instituta za javno zdravlje, Doma zdravlja, Crvenog krsta, JKP Šumadije.

Istini za volju, Vlada RS nakratko je zabranila Kriznim štabovima na lokalnu davanje informacija, pa je ta odluka ubrzo povučena, ali je i do tada bilo dovoljno dana za par "redovnih" obraćanja. 

Sve zvanične informacije o epidemiološkoj situaciji do kojih su mediji i uspeli da dođu, poticale su iz Instituta za javno zdravlje, gde je jasna volja da se sarađuje, ali ono što je u nadležnosti ove ustanove da kaže, nije dovoljno da bi kragujevačka i javnost celog Šumadijskog okruga, imala kompletne informacije o epidemiološkoj situaciji.

Koliko je osoba na lečenju u Kliničkom centru Kragujevac, odakle su, koja je starosna i polna struktura, koliko ih je na respiratoru, sve to bi trebalo da se čuje od nadležnih iz ove zdravstvene ustanove kojoj gravitira čak dva miliona pacijenata, ali ta relacija mediji - Klinički centar je slepa ulica.

Koliko je uopšte samih Kragujevčana zaraženo, hospitalizovano, u izolaciji... ne zna se! Ko Kragujevčanima može da uskraćuje informaciju koliko imaju zaraženih sugrađana? Može, ali da li je to moralno i realno u ovoj situaciji?

Da Kragujevac nema Klinički centar, ne bi se pominjao ni na konferencijama za medije u 15 sati svakog dana u Vladi RS, tako da su sporadično informacije mogle samo tada da se čuju. Ponekad o broju hospitalizovanih, ponekad samo o broju pacijenata na respiratoru, ali napominjemo da se brojke odnose na sve pacijente koji dolaze iz okolnih gradova, a ne samo našeg.

Čak su se i novinari Kragujevca ujedinili i sačinili otvoreno pismo požalivši se na gore opisanu "zatvorenost" Kriznog štaba, ali ni to, očigledno, nije potreslo naše "redovne" izveštače. 

Portal InfoKG nijednog trenutka nije želeo, da u ovakvoj situaciji, prenosi bilo kakve nepotvrđene informacije, senzacije, nagađanja, gradske priče, što naši čitaoci i ubuduće mogu da očekuju - da će imati samo proverene i tačne informacije.

Napomena: Servisne informacije koje pojedinačno dolaze iz Doma zdravlja, recimo o radnim vremenima ambulanti, ili JKP Šumadije, koje uredno objavljujemo, ne mogu se smatrati redovnim izveštavanjem Kriznog štaba o epidemiološkoj situaciji.