Info

Objekat 2 Državnog data centra pušten u probni rad – Brnabić: To je srce bezbednosti Srbije (FOTO)

Autor: InfoKG
13:00 | Četvrtak, 07 07 2022

Objekat 2 Državnog data centra u Kragujevcu pušten je u probni rad, a vrednost te investicije je 25 miliona evra. U njemu su smešteni oprema i podaci ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane, Vojske Srbije, kao i Bezbednosno-informativne agencije. Premijerka Ana Brnabić je tom prilikom rekla da je ova zgrada srce bezbednosti Srbije.                                   

Puštanju u probni rad Objekta 2 Državnog data centra u Kragujevcu prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar odbrane Nebojša Stefanović.  

Otvaramo posebnu infrastrukturu za borbu protiv sajber ratovanja. Dakle, otvaramo infrastrukturu za to da se mi borimo protiv svih sajber napada na Republiku Srbiju. Ovo je svojevrsna osnova, infrastrukturna osnova, za našu dalju bezbednost u tom smislu. Sve naše vojne vežbe i združene bezbednosne vežbe u oblasti internet, sajber bezbednosti će od sada da se odigravaju i održavaju upravo iz ovog obejkta i ove zgrade“, rekla je u premijerka Ana Brnabić.

Ovaj objekat ima posebne tehničke funkcionalnosti u skladu sa potrebama bezbednosnih službi i zajedno sa objektom 1, koji je namenjen državnoj upravi, lokalnoj samoupravi, kao i komercijalnim korisnicima, čini zaokružen i jedinstven kompleks Državnog data centra. Objekat

Državnog data centra u Kragujevcu prostire se na parceli od 4 hektara i predstavlja kompleks od 2 objekta od ukupno oko 14.000 kvadrata sa predviđenom instaliranom snagom u punom kapacitetu od 14MW.

U 21. veku vrednije od novca su podaci, i zbog toga je data centar sofisticiran IT-infrastrukturni objekat od posebnog značaja za Srbiju, naše građane i privredu. Intenzivnim združenim radom najboljih stručnjaka službi bezbednosti i Kancelarije za IT i eUpravu izgradili smo još jedan centar po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, koji ispunjava najzahtevniji kriterijum pouzdanosti od 99,995%. Ovakav data centar ne postoji u regionu. Potvrda visokog kvaliteta onoga šta smo uradili je i odluka globalnog IT giganta – korporacije Orakl da u objektu 1 smesti i čuva svoju opremu i podatke i pruža napredne IT usluge celom regionu i Evropi“, izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu, dr Mihailo Jovanović.

Svi sistemi u data centru su duplirani, a ako bi se nekim slučajem prekinulo napajanje oba energetska svoda, sistem bi samostalno nastavio na radi bez ikavih problema narednih 96 sati i to bez dosipanja goriva u rezervoare. Dizajn data centra obezbeđuje maksimalnu energetsku efikasnost, a toplotna energija koju oprema oslobađa koristi se za grejanje administartivnog dela.

Galerija slika