InfoFoto: InfoKG

Oglasio se "Berteks”: Evo kada će isplatiti dugovanja bivšim radnicima

Autor: InfoKG
15:45 | Sreda, 09 11 2022

Turska fabrika "Berteks tekstil" u Kragujevcu otpustila je stotinka radnika, uglavnom žena, zbog, kako kažu, ekonomske krize i nedostatka porudžbina, piše RTS. Bivši radnici tvrde da im još nisu isplaćene otpremnine i zarade, dok u fabrici kažu da će u najkraćem roku izmiriti svoje obaveze. To je potvrdio i ambasador Turske u Srbiji, Hami Aksoj.

Među stotinka otpuštenih je i Milica Rajić. Od 2017. je radila u kragujevačkoj fabrici "Berteks". Tehnološkim viškom proglašena je sredinom oktobra.

"Firma nam je ostala dužna platu za septembar, pola oktobra i prevoz za avgust, septembar i oktobar, kao što su i neiskorišćeni godišnji odmori. Otpremninu nam takođe nisu platili. Otpremnina je 17.000 po godini otprilike", kaže za RTS bivša radnica fabrike "Berteks" u Kragujevcu, Milica Rajić.

Iako je objekat stavljen na prodaju, iz "Berteksa" poručuju da nisu zatvorili fabriku, niti otišli iz Kragujevca. U proizvodnom pogonu sada samo mašine za šivenje, ali ne i radnici. U fabrici ne spore da su im ostali dužni.

"Berteks" je od 2017. u Kragujevcu. Od tada smo redovno izmiravali svoje obaveze, plate i doprinose radnicima. Žao mi je što smo došli u ovakvu situaciju da ih otpustimo zbog nedostatka porudžbina, usled ekonomske krize. Nismo pobegli nigde, tu smo i ono što dugujemo radnicima ćemo isplatiti", objašnjava u izjavi za RTS direktor fabrike "Berteks tekstil" u Kragujevcu, Ferhat Gedik.

Bivši radnici to očekuju sredinom novembra, kako je naglašeno i u rešenju o otkazu ugovora o radu. U "Berteksu", iako nisu precizirali kada će se to tačno dogoditi, naglašavaju da će u što kraćem roku ispuniti preostale obaveze. 

Izvor: RTS