InfoFoto: Printscreen - RTS

Ovo su najčešće mentalne smetnje Kragujevčana koji su preležali COVID-19

Autor: InfoKG
11:00 | Ponedeljak, 09 05 2022

Depresija, anksioznost i nesanica, najčešće su mentalne smetnje ljudi koji su preležali koronavirus. To su pokazali rezultati istraživanja koje je sprovelo Savetovališta za mentalno zdravlje kragujevačkog Doma zdravlja, piše RTS.

Tim Savetovališta za mentalno zdravlje kragujevačkog Doma zdravlja anketirao je u proteklih šest meseci pacijenate koji su se javljali za pomoć sa određenim psihičkim problemima. Najčešće su to bili pacijenti koji su preležali kovid, ali i članovi njihovih porodica. Podršku su neretko tražili i lekari koji su tokom pandemije brinuli i o najtežim pacijentima. Rezultati su pokazali da je uglavnom reč o radno aktivnom stanovništvu, a većinu su činile žene. 

Najveći procenat jeste depresivnost, to je negde oko 70 odsto, iza toga imamo ankzioznost, odnosno te naše skale na generalizovani anksiozni poremećaj, što je vrlo bitno, da prosto približim. To je ona slobodna, lebdeća anksioznost, kad vi ceo dan imate uznemirenost i strah, a ne možete da fokusirate i detektujete odakle to dolazi. Taj procenat je negde na 69 odsto. Na trećem mestu je nesanica, onda je negde na 65 odsto“, šef Savetovališta za mentalno zdravlje u Kragujevcu, dr Suzana Perović. 

To znači da je to što nas vreba nesanica, anksioznost, depresivnost svuda oko nas, da je često imamo i mi sami, a da je ne prepoznajemo. Prepoznajemo je tek kada postane ozbiljan mentalni problem. Zbog toga treba raditi na povećanju zdravstvene pismenosti, znanju običnog čoveka da je i mentalno zdravlje, zdravlje, da imamo i dušu, id a nas ne boli samo zub ili imamo zapaljenje pluća, nego imamo i pravo na to da imamo besnau noć, da imamo telesne simptome straha ili da imamo različitu dubinu depresivnosti”, psihijatar prof. dr Slavica Đukić Dejanović, 

U kragujevačkom Domu zdravlja kažu da će nastaviti da rade istraživanje o posledicama na mentalno zdravlje koje ostavlja Korona virus. 

Preduzećemo mere da popravimo zdravstveno stanje. Naši lekari u Savetovalištu za mentalno zdravlje, ali i lekari opšte prakse biće obučeni da pomognu pacijentima, odnosno da ih upute u Savetovalište kod naših stručnjaka, psihologa, psihijatara”, direktor Doma zdravlja u Kragujevcu, dr Vasilije Antić. 

Iz Doma zdravlja apeluju na građane da ako osete bilo koji od simptoma bez stida se jave u Savetovalište za mentalno zdravlje, kako ne bi došlo do težih posledica. 

Izvor: RTS