Info

Počela obnova starih fasada (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
14:39 | Ponedeljak, 25 10 2021

Počela je sanacija prve od 9 starih fasada na zgradama proglašenim za spomenike kulture, koliko je predviđeno da obnovi Grad Kragujevac u ovoj godini. Reč je o zgradi nekadašnje Prosvete, čime je potvrđeno ranije pisanje našeg portala. 

Inače, predviđeno je da lokalna samouprava obnovi ukupno 22 fasade na zgradama koje su spomenici kulture u Kragujevcu.
   
Pored toga što estetski narušavaju izgled grada, mnoge od fasada ugrožavaju i bezbednost korisnika. 

Studijom revitalizacija fasada u Starom gradskom jezgru, koju je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture, identifikovano je 22 objekta, među kojima su kuća trgovca Alekse Obradovića – Regentova kuća, zgrade nekadašnjeg Peka i Prosvete, kafana Balkan, kao i 11 objekata u Ulici Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Kako je ranije najavljeno iz Gradske uprave, u prvoj fazi, od ukupno 22 fasade, očekuje se da bude urađeno devet u ovoj godini. Tri najveće su zgrada sa atlasima preko puta Spomenika Štafeti, zgrade poznate kao Prosveta i Peko, kao i još šest ka Pioniru sa te strane ulice. 

Za te objekte Grad je od resornog ministarstva dobio saglasnost, odnosno strateljstvo za sporovođenje mera zaštite fasada u prostorno kulturno–istorijskoj celini Staro gradsko jezgo.

Prioritet je utvrdio Zavod za zaštitu spomenika kulture, ceneći stepen oštećenja. 

Iako je važećim propisima predviđeno da sredstva za održavanje stambenih zgrada, pa i restauraciju fasada, obezbeđuju vlasnici stanova i drugih posebnih delova zgrade, bez obzira da li su one pod zaštitom države ili ne, činjenica je da su za to potrebna značajna finansijska sredstva koja vlasnici odnosno korisnici nisu u stanju da obezbede. 

Galerija slika