InfoFoto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Početak izgradnje SEVERNE OBILAZNICE najavljen za kraj godine

Autor: InfoKG
09:00 | Petak, 09 04 2021

Izgradnja severne obilaznice oko Кragujevca i državnog puta od našeg grada do Mrčajevaca trebalo bi da bude započeta krajem ove godine, do kada je plan da bude završena izrada planske i projektne dokumentacije. To je saopšteno iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.  

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture održana je konstitutivna sednica Radne grupe za praćenje i realizaciju projekta “Izgradnja severne obilaznice oko Кragujevca i izgradnje državnog puta IA reda od Кragujevca do veze sa državnim putem IA- A5 (E-761) u Mrčajevcima'', na čijem je čelu, kao predsednik Radne grupe, ministar Tomislav Momirović. Članovi radne grupe su uz predstavnike ministarstva, JP Puteva Srbije i direktora Кoridora Srbije Aleksandra Antića i gradonačelnici sa timovima svih lokalnih samouprava iz gradova: Кragujevac, Кraljevo, Čačak i opštine Кnić. 

U toku je izrada planske i projektne dokumentacije za ovaj putni pravac, u čijoj će predstavnici svih opština aktivno učestvovati. Nosilac izrade planske i projektne dokumentacije su JP Putevi Srbije, a investitorsku funkciju u procesu izgradnje deonice obavljaju Кoridori Srbije. Očekivani period završetka izrade planske i projektne dokumentacije je do kraja 2021. godine, kada se može očekivati početak prvih pripremnih radova”, saopšteno je iz Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.  

Na sastanku je rečeno da će se posebna pažnja posvetiti teritoriji opštine Кnić zbog pitanja bavljenja poljoprivredom u tom kraju i da će se svi zahtevi lokalne samouprave posebno uvažiti.  

Izgradnja Severne obilaznice oko Кragujevca je izuzetno važan projekat, pomenuta obilaznica će planiranom trasom povezati najznačajnije ulazno izlazne pravce: državni put IB reda br. 24 Batočina-Кragujevac-Кraljevo, državni put IB reda br. 25 Кragujevac-Topola, državni put IIA reda br. 177 Кragujevac-Gornji Milanovac i izlazni krak državnog puta IB reda br. 24 Batočina-Кragujevac-Кraljevo, prema Кraljevu i Čačku. Izgradnja Severne obilaznice oko Кragujevca će dovesti do punog izražaja pogodnog saobraćajno geografskog položaja i povoljne saobraćajne pristupačnosti grada i njegov značaj u regionu i državi”, objavljeno je na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. 

Na sastanku je zaključeno da će ovaj državni put sa severnom obilaznicom doprineti opštem napretku investicionih ulaganja u infrastrukturu i ubrzanje ukupnog ekonomskog razvoja gravitacionog područja, kao i smanjenju vremena putovanja, boljim uslovima vožnje i unapređenja drumskog saobraćaja kroz rešavanje pitanja protoka i smanjenje zadržavanja drumskih vozila.