Info

"Početak kraja agonije": Konačno nastavljena izgradnja Centara izvrsnosti sa Nacionalnom bankom matičnih ćelija (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
13:13 | Ponedeljak, 27 09 2021

Posle nekoliko godina zastoja, izgradnja Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu sa Nacionalnom bankom matičnih ćelija nastavljena je, a današnjoj svečanosti upriličenoj ovim povodom prisustvovao je, između ostalih, ministar prosvete Branko Ružić. Rok za završetak radova je 365 dana.

Univerzitet je za izgranju izdvojio 25,5 miliona dinara, Grad Kragujevac 40 miliona dinara. Čitav projekat "težak" je 18 miliona evra, a faza kojom se završava izgradnja vredna je 10,5 miliona evra.

Srbija će na ovaj način u narednoj godini, kada se očekuje završetak izgradnje, dobiti jedan od najznačajnijih naučno-istraživačkih centara u oblastima biomedicinskih, biotehničkih i prirodno-matematičkih nauka, jedinstven, ne samo u našoj zemlji, već i u čitavom regionu Zapadnog Balkana.

- Ovaj objekat biće ponos svih građana i građanki u Republici Srbiji. Posebno jer će obuhvatiti centre za istraživanje matičnih ćelija, za molekulska i celilarna istraživanja, za farmaceutska i farmakološka istraživanja, za funkcionalna istraživanja, za morfološka, klinička i epidemiološka istraživanja, vivarijum i Banku matičnih ćelija. Stvoriće se uslovi za čuvanje i primenu matičnih ćelija, a sa najsavremenijom opremom naši naučnici će imati najbolje uslove za proučavanje matičnih ćelija za njihovu upotrebu - za lečenje ljudi. Sa ovim centrom Kragujevac i Srbija postaju centar biotehnologije, bioinženjeringa, svega onoga što se tiče medicinskih nauka, odnosno primene različitih tehnologija u medicini. Izgradnja ove jedinstvene ustanove doprineće i angažovanju mladih naučnih radnika, njihovom ostanku u svojoj zemlji, tako da je interes čitave naučne zajednice u Srbiji da se radovi što hitnije završe i Centri izvrsnosti počnu sa radom, izjavio je ministar Ružić.

Vrednost ovog ugovora je 10,5 miliona evra. Izgradnja se finansira iz kredita Evropske investicione banke. Izabrani izvođač je grupa ponuđača „Ino Bačka“, „Graditelj“ i „Institut za bezbednost i preventivni inženjering“, sve tri firme iz Novog Sada, koje imaju rok od 365 dana za završetak radova.

Centri izvrsnosti prostiraće se na više od 11.000 kvadrata.

Pored potpredsednika Vlade, ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića, prisutnima su se obratili i gradonačelnik Nikola Dašić; prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu; Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd; prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu; prof. dr Dobrica Milovanović, dekan Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i prof. dr Zoran Marković, direktor Instituta za informacione tehnologije Univerziteta u Kragujevcu.

Ovom prilikom apostrofirano je da je nastavak izgradnje Centara izvrsnosti "početak kraja jedne agonije".

Podsetimo, izgradnja Centara izvrsnosti počela je 2015. godine i plan je bio da radovi budu završeni do kraja 2017. Međutim, izvođač je bankrotirao.

Podsetimo, krajem avgusta ugovor o nastavku izgradnje Centara izvrsnosti potpisan je u Svečanoj sali Univerziteta u Kragujevcu. Rok za završetak radova je 365 dana.