Info

Pola veka Zavoda za zaštitu spomenika kulture

Autor: Branko Vukašinović
15:00 | Petak, 25 11 2016

Zavod za zaštitu spomenika kulture obeležio je danas 50 godina postojanja. Na svečanosti u Pozorištu za decu prezentovani su rad ove ustanove i kulturno nasleđe Šumadije i Pomoravlja.

Obeležavamo pola veka rada na kulturnom nasleđu na teritoriji Šumadije i Pomoravlja. Za ovih pet decenija uspeli smo da zaštitimo brojne spomenike i arheološka nalazišta u našem region. Napravili smo određene pomake i saradnju sa međunarodnim institucijama i krenuli smo da uvodimo nove tehnologije. Prihvatamo sve što donosi 21. vek, kako bi kulturno nasleđe približili građanima”, izjavio je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Marko Grković.

Svečanosti su prisustvovali savetnik predsednika Republike Srbije za kulturu Radoslav Pavlović, Njegovo Preosveštenstvo Episkop Šumadijski gospodin Jovan, predstavnici ustanova kulture, lokalne samouprave, sadašnji i bivši radnici Zavoda i mnogi drugi.

Zamenik gradonačlenika Ivica Momčilović naglasio je tom prilikom da je Zavod za zaštitu spomenika kluture Kragujevac čuvar istorijskog, verskog i arheološkog identiteta i da će i ubuduće imati podršku lokalne samouprave.

Iz Zavoda najavljuju da će nastaviti misiju zaštite kulturnog nasleđa. U planu je i uspostavljanje saradnje sa drugim ustanovama od svetskog značaja u cilju poboljšanja rada Zavoda.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac osnovan je 25. novembra 1966. godine. Na teritoriji koju pokriva ova ustanova registrovano je 1.168 nepokretnih kulturnih dobara, 149 spomenika kulture, devet arheoloških nalazišta, šest prostorno kulturno-istorijskih celina i četiri znamenita mesta.

Galerija slika