InfoFoto: Tamara Jovanović - Arhiva

Prva kragujevačka gimnazija VICEŠAMPION nacionalnog takmičenja učeničkih kompanija

Autor: Branko Vukašinović
15:45 | Utorak, 08 06 2021

Učenička kompanija Edu Games iz Prve kragujevačke gimnazije, koja se bavi kreiranjem edukativnih video-igara baziranih na platformi Minecreaft, osvojila je drugo mesto na nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija. Na taj način ova kragujevačka ekipa, koju čine Petar Mihajlović, Matija Marković, Filip Pantić, Stefan Grujičić, Strahinja Đaković i Mihajlo Đurović, pod mentorstvom nastavnice Katarine Veljković, plasirala se na evropsko finale najboljih učeničkih kompanija koje će se održati od 29. juna do 15. jula.

Na nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija nadmetalo se 20 timova iz 16 gradova. Pobednik ovog takmičenja je učenička kompanija “Nature Supreme” iz Gimnazije u Kruševcu, drugo mesto osvojila je “Edu Games” iz Prve kragujevačke gimnazije, a treće mesto pripalo je “Ekolim” iz Gimnazije “Bora Stanković” u Nišu. 

Kruševljani su osmislili inovativan proizvod koji rešava problem ukoliko ožednite, a nalazite se u prirodi, tačnije spravu “Drop”, koja se implementira u stablo s ciljem ekstrakcije vode iz drveta.

Kragujevčani su kreirali video-igru baziranu na platformi Minecreaft, u kojoj je glavni lik Banović Strahinja. Naime, oni su epsku pesmu pretvorili u igricu u kojoj se rešavaju zadaci, uči istorija, srpski jezik, ali i radi programiranje. 

Nišlije su napravile solarni kolektor od limenki. 

Kragujevačku učeničku kompaniju čini šestoro učenika trećeg razreda specijalizovanog odeljenja za računarstvo i informatiku Prve gimnazije, a to su Petar Mihajlović, Matija Marković, Filip Pantić, Stefan Grujičić, Strahinja Đaković i Mihajlo Đurović, pod mentorstvom nastavnice Katarine Veljković. 

Ove tri učeničke kompanije “Nature Supreme”, “Edu Games” i “Ekolim” nadmetaće se od 29. juna do 15. jula na evropskom finalu najboljih učeničkih kompanija iz 40 zemalja sveta.